Kanta-Häme

Ruskea kyltti opastaa vapaa-aikaan

Golf-kentälle, uimarannalle, museoon ja muihin vapaa-ajan matkailukohteisiin löytää jatkossa ruskean liikenneopasteen perusteella.

Siirtymäaika palvelukohteiden opasteiden uusimiseksi on päättymässä vuodenvaihteessa. Teiden varsilla on kuitenkin edelleen runsaasti myös vanhoja sinipohjaisia kylttejä.

– Tämä on murrosvaihe. Anomukset ovat sisällä, mutta kestää aikansa, ennen kuin ely-keskus ehtii käsitellä ne ja kaikki kyltit on saatu vaihdettua uusiin, Vanajanlinna groupin toimitusjohtaja Pekka Vihma sanoo.

Kylttivalikoima on kirjava.

Valtatien 10 varressa Hämeenlinnan Ruununmyllyssä kaikki Vanajanlinnan opasteet ovat vielä vanhanmallisia sinisiä kylttejä, joissa myös Hannunvaakuna on sinisellä pohjalla.

Muutaman kymmenen metrin päässä asuntomessualueen tuntumassa on uusien säännösten mukainen ruskea opastaulu. Siinä matkailunähtävyyttä tarkoittava Hannunvaakuna-merkki sekä golf-tunnus ovat ruskeat. Sen sijaan ravintolan ja hotellin tunnukset säilyvät uusissakin opasteissa sinivalkoisina.

– Ihan sama, minkä värisiä opasteet ovat. Pääasia, että ihmiset löytävät turvallisesti perille, Vihma sanoo.

Leirintäalue sininen, …mökkimajoitus ruskea

Tienvarsiopasteita koskeva asetus muuttui jo vuonna 2007. Lain sallima kuuden vuoden siirtymäkausi päättyy vuodenvaihteessa. Siihen mennessä vanhat kyltit pitäisi poistaa ja korvata uusilla.

Vapaa-ajanpalveluiden opasteista monet muuttuivat sinisestä ruskeiksi ja osaa on muuten uusittu.

Tekninen asiantuntija Antti Pirttijoki Pirkanmaan ely-keskuksesta selventää, etteivät suinkaan kaikki siniset kyltit häviä teiden varsilta.

– Siniset tarkoittavat yleisiä tienkäyttäjille tarkoitettuja palveluita kuten hotelli- ja ruokailupalveluita. Uudet ruskeat opasteet ovat yritysten ja vapaa-ajanpalveluiden käyttöön, hän sanoo.

Suurin muutos koskee mustaa ”tähkämerkkiä”, joka on tähän asti opastanut kaikenlaisiin maaseutuyrityksiin. Se häviää kokonaan.

Uuden asetuksen mukainen ruskea tähkämerkki ohjaa ainoastaan suoramyyntipaikoille. Muille maaseutuyrityksille kuten ratsastukseen, aamiais- ja mökkimajoitukseen ja kotieläinpihalle on oma merkki.

Tavalliselle tienkäyttäjälle saattaa yhä olla hiukan epäselvää, miksi vaikkapa leirintäalueelle opastetaan sinisellä kyltillä mutta mökkimajoitukseen ruskealla. Antti Pirttijoki vetoaa yhdenmukaisuuteen.

– Nämä ovat kansainvälisiä merkkejä, joten ainakin ulkomaalaisille matkailijoille voi olla aiempaa selkeämpää, mitä tien päässä on, hän sanoo.

Luvat muuttuvat …määräaikaisiksi

Vaikka muutos ei vaikuta kaikkiin opasteisiin, kaikki matkailupalveluiden opasluvat pitää tämän vuoden loppuun mennessä päivittää uusien määräysten mukaisiksi. Jatkossa ne pitää uusia yleensä viiden vuoden välein.

– Tämän vuoden puolella lähetetyistä uusittavasta luvasta ei peritä maksua, ellei kohteen nykyisiin opasteisiin tule muutosta, muistuttaa Pirkanmaan ely-keskuksen lupapäällikkö Aleksi Haapavaara.

Osoiteviitan lupapäätös maksaa tavallisesti 100 ja opastaulun lupa 200 euroa. Lisäksi yrittäjän täytyy itse maksaa uusi merkki.

Tekninen asiantuntija Antti Pirttijoki ennustaa, että lupahakemuksista kertyy vielä melkoinen viimehetken ruuhka vuoden viimeisille viikoille. Koko maan lupien myöntäminen on keskitetty Pirkanmaalle.

– Vielä on paljon seutukuntia, joissa palveluopasteiden uusiminen on alkutekijöissään, hän sanoo.

Vanhentuneet …kyltit pois

Kanta-Hämeessä opasteita on Pirttijoen mukaan vaihdettu ripeästi moniin muihin alueisiin verrattuna. Uudenmaan ely-piiri, johon Kanta-Hämekin kuuluu, on lähettänyt yrityksille viimeksi viime kesänä poistokehotuksia, joten suurin osa opasteista on jo uusittu tai uusittavana.

Mikäli uutta lupaa ei ole haettu tai vanhoja opasteita poistettu, ely-keskukset ryhtyvät ensi heinäkuussa toimenpiteisiin kylttien poistamiseksi.

Opaslupien määräaikaisuudella pyritään Pirttijoen mukaan jatkossa siihen, ettei teiden varsille jäisi vanhentuneita kylttejä, jos yrityksen toiminta esimerkiksi loppuu tai muuttuu.

– Tienpitäjällä on oikeus poistaa kyltit, ellei lupa ole voimassa. (HäSa)