Kanta-Häme

Ruuhkaviikot koulujen nurkilla alkoivat

– Vielä ei ole niin paha, mutta parin viikon päästä paikkaa voi joutua hakemaan useamman kierroksen koulun ympäri, Kaurialan lukiota ensimmäistä vuotta käyvä Essi Koskinen ennustaa.

Jos on kaupungissa jo ennestään pulaa parkkipaikoista, ei kevään tulo auta ruudun löytämistä ainakaan Kaurialan lukion ja Lyseon ympäristössä. Mopoja, skoottereita ja kevytmoottoripyöriä parveilee koulujen nurkilla kesäloman alkuun asti ruuhkaksi asti.

– Viime syksynä laskimme noin 190 mopoa ja mopoautoa pysäköitynä koulun ympäriltä. Mihin minä sellaisen määrän ohjaan, kun tilaa ei kerta kaikkiaan ole, Kaurialan lukion rehtori Tuomo Iltanen tuskailee.

Kaksipyöräisistä kulkuneuvoista parikymmentä mahtuu koulun päätyyn rajatulle pysäköintialueelle. Yhtään enempää mopoille varattuja virallisia pysäköintipaikkoja ei koulun ympäristöstä löydy.

Osa pysäköi luovasti mutta luvattomasti

Parkkipaikkapula on vielä pahempi Lyseon lukion ja koulun ympäristössä.

Lukiokadulta kaksipyöräisille varattu pätkä ei riitä lähellekään, joten oppilaiden kulkuneuvot rönsyilevät jalkakäytävälle ja lähiympäristöön.

– Ongelma on varsinkin keväällä melkoinen, kyse on sadoista mopoista ja skoottereista. Oppilaat ovat sitten luovia, he löytävät vähän vääriäkin paikkoja, missä mopot ovat myös ilkivallalle turvattomia, kertoo Lyseon koulun rehtori Pasi Seila.

Selvityksiä tehty vuositolkulla

Koulujen parkkipaikkapula on jatkunut vuosia. Selvityksiä ja luonnoksia on tehty opetuspalveluiden, yhdyskuntarakenteen ja maankäytön kesken ainakin vuodesta 2009.

Kaavailuissa Lyseon osalta on ollut ainakin mopoparkki Lyseon tai Keskuskoulun pihaan ja Lukiokadun mopoille varatun alueen laajentaminen.

– Odottelemme, että koulut tekisivät omalta puoleltaan jotain ensin. Parkkitilojen varaaminen mopolle tarkoittaa, että se olisi muilta kaupunkilaisilta pois, sanoo liikennesuunnittelija Minna Kemppi.

Mopojen survominen koulujen pihoille tarkoittaisi puolestaan opettajien ja muun henkilökunnan pysäköintitilojen supistumista. Pelastustietkin täytyy pitää auki. Lyseon pulaan on mietitty myös mopokarsinaa pääkirjaston pysäköintialueelle, mikä luonnollisesti nakertaisi vähentyneistä kiekkopaikoista kilpailevia autoilijoita.

Koulujen pysäköintiongelmaan etsitään ratkaisua osana keskustan alueen pysäköinnistä tehtävää selvitystä. Pasi Seilan mukaan joku ratkaisu on pakko löytää ennen ensi syksyä, jolloin Lyseolle muuttaa osa lakkautettavan Hykin lukion oppilaista.

– Toistaiseksi ei ole mitään sen tarkempaa ohjeistusta tai suunnitelmaa tehty. Pysäköintitila riittäisi, jos Lukiokadun mäestä saataisiin varattua lisää tilaa mopoille koulupäivän ajaksi.

Oven eteen on päästävä

Kaurialassa oppilaille on annettu lupa pysäköidä jalkakäytävän ja koulun seinustan väliin Erottajakadulle, mutta mitään liikennemerkkejä kyseisen ”pysäköintialueen” olemassaolosta ei ole. Ihan ongelmatonkaan ei järjestely ole, naapuritalojen asukkailta on kiirinyt valituksia jalkakäytävällä ajelusta.

Iltasen mukaan koulun pihaan ei ole mahdollista järjestää lisätilaa, sillä pelastustiet täytyy pitää auki.

– Soraharjunkadun kentälle on matkaa parisataa metriä ja siellä pysäköintitilaa olisi vaikka kuinka, mutta eiväthän nuoret kulkuneuvojaan sinne vie. Pitää päästä ulko-oven viereen, mielellään nokka sisälle jos mahdollista.

Rehtorin arvioi koulun yli viidestä sadasta oppilaasta kolmanneksen käyvän koulussa omalla moottorikulkuneuvolla. Ensi syksynä oppilaiden määrä kasvaa noin kuuteen sataan. (HäSa)

Menot