Kanta-Häme

Ruukille raitista ilmaa

– Pitäisi saada nykyistä parempi neuvotteluyhteys työnantajaan, sanoo Rautaruukin Hämeenlinnan tehtaiden työntekijöiden uusi pääluottamusmies Karo Suoknuuti, 37.

Suoknuutin mielestä yhteyden ja ilmapiirin parantaminen edellyttää muutosta yhtiön johtajilta, mutta se merkitsee myös vastaantuloa työntekijöiden edustajilta.

– Aluksi on saatava hyvä yhteys oman tehtaan johtoon. Neuvottelukulttuuria on parannettava. Työntekijät ainakin ovat kokeneet, että se ei ole ollut hyvä.

Suoknuuti valittiin joulukuussa työntekijöiden vaalissa pääluottamusmieheksi. Hän syrjäytti edellisen pääluottamusmiehen, joka oli vasemmistoliittolainen. Suoknuuti on toiminut luottamustehtävissä sitoumattomana.

– Kun ihmiset vaihtuvat, on nyt helppo lähteä liikkeelle puhtaalta pöydältä.

Selkeää… johtamista

Suoknuutin mielestä työnantajalla on parantamisen varaa kulttuurissa. Ei pitäisi niin paljon määrätä vaan neuvotella asioiden hoitamisesta. Hän toivoo myös, että työnantajalla itsellään olisi selvyys siitä, kuka asioista päättää.

– Selkeästä johtamisesta hyötyisivät kaikki.

Ruukin organisaatiomuutoksissa yhtiön päätösvaltaa on selkeästi siirretty pääkonttoriin. Suoknuuti sanoo, että tämä vaikeuttaa asioista neuvottelua ja sopimista paikallisesti.

Raimo Raassina taisi 1990-luvulla olla viimeinen Hämeenlinnan tehtaan johtaja, jonka kanssa saattoi sopia kaikista asioista.

Suoknuuti sanoo, että tehtaan viime vuosien tapahtumat ovat olleet tehtaan työntekijöille erittäin rankkoja kokemuksia. Hämeenlinnan tehtaalta irtisanottiin erittäin paljon työntekijöitä vuonna 2009. Viime vuonna käytiin uudet yt-neuvottelut.

– Myös tuotantoa pienennettiin vuonna 2009. Vaikka nyt ei irtisanota työntekijöitä, väkeä vähennetään pudottamatta tuotantoa. Joillekin tulee väkisin lisää työtä, koska investointeja ei tehdä.

Suoknuutin mielestä Hämeenlinnan tehtaan ongelma nimenomaan on, ettei tehtaaseen ole investoitu. Viimeksi tehtaaseen investoitiin kunnolla vuonna 2000, jolloin valmistui kolmas sinkityslinja ja uusittiin automaatiota.

– Paikat kuitenkin tarvitsisivat investointeja. Ne kertoisivat myös tehtaan tulevaisuudesta.

Yt-neuvottelut työtovereiden irtisanomisesta ovat vihoviimeinen riesa pääluottamusmiehelle. Suoknuuti on jo ennen pääluottamusmiehen tehtäviä joutunut osallistumaan Ruukin yt-neuvotteluihin.

– On se vaikea paikka. Kyse on työpaikoista ja asioista, joista osasta voi kertoa ja osasta ei. Käsitellään paljon salaisia asioita. Työntekijöiden epätietoisuus taas herättää huhuja.

Yt-neuvotteluja… voi tulla lisääkin

Suoknuuti sanoo, ettei hän pelkää pääluottamusmiehen tehtävien vastaanottamista. Hän sanoo kuitenkin suhtautuvansa varovaisesti.

– Mieli ei ole luottavainen, etteikö yt-neuvotteluja tulisi uudelleen. Aikaisemmin saattoi luottaa siihen, ettei tällaista tapahdu Rautaruukissa. Nyt yritys on pörssiyhtiö ja asioita mietitään lyhyellä syklillä.

Suoknuutin mielestä pääluottamusmiehen on pyrittävä pitämään huolta työntekijöistä ja kerrottava heille asioista.

– Ilmapiiri ei ole koskaan liian hyvä.

Suomen teollisuus ylipäätään on vaikeuksissa. Karo Suoknuuti sanoo olevansa huolissaan tilanteesta.

– Tuntuu siltä, että kaikki viedään täältä pois.

SAK:laiset teollisuuden ammattiliitot ovat puuhanneet yhteistyön tiivistämistä ajaakseen omia etujaan ja puolustaakseen teollisuuden työpaikkoja. Liitot yrittivät jopa yhdistymistä, mikä ei kuitenkaan onnistunut.

– Kyse on paljon toteuttamistavasta. Liittojen yhdistäminen ei ole helppo asia, Suoknuuti sanoo. (HäSa)

Mainos