Kanta-Häme

Ruukin tappio pieneni

Rautaruukki tuotti odotettua vähemmän tappiota tammi–maaliskuussa. Teräsyhtiön tulos ennen veroja oli vain 4 miljoonaa euroa tappiollinen, kun esimerkiksi koko viime vuoden tappio oli 137 miljoonaa euroa.

Yhtiö on vuoden 2008 jälkeen vain satunnaisesti näyttänyt plusmerkkistä tulosta neljänneksillä. Yhtenäkään vuonna yhtiö ei ole päässyt voitolle.

Toimitusjohtaja Sakari Tamminen ilmoittaa osavuosikatsauksessa, että hän on lievästi optimistinen kuluvasta vuodesta. Hän nimeää syyksi näkymien parantumiseen yhtiön tehostamistoimet ja valinnat.

– Markkinoiden vetoapua ei ole juurikaan odotettavissa, Tamminen sanoo.

Rautaruukki arvioi, että sen kuluvan vuoden vertailukelpoinen liikevoitto yltää plussalle. Yhtiön vertailukelpoinen liikevoitto, josta on puhdistettu liiketoiminnan rakenteen muutos, on ollut hieman todellista liikevoittoa parempi.

Ruukin osakekurssi nousi torstaina, kun osavuosikatsaus oli julkistettu. Arvopaperi-lehden julkaisemien ennusteiden mukaan analyytikot odottavat, että vuoden tulos pyörii nollan vaiheilla. Ennusteet tuloksesta ennen veroja vaihtelevat -52 miljoonasta +43,8 miljoonaan euroon. Optimistisimmankin ennusteen mukaan tulos olisi vain 1,6 prosenttia liikevaihdosta.

Liikevaihto ja…tilaukset alas

Yhtiön vertailukelpoinen liikevaihto laski tammi–maaliskuussa lähes 16 prosenttia viime vuoden vastaavasta jaksosta. Liikevaihtoa jäi 590 miljoonaa euroa. Viime vuoden liikevaihto oli 2 789 miljoonaa euroa, kun liikevaihtoa kertyi 3 851 miljoonaa euroa vuonna 2008.

Heikosta tilanteesta kertoo, että Ruukin uusien tilausten vertailukelpoinen määrä pieneni 7 prosenttia vuoden takaisesta. Teräsliiketoimintaan saatiin tilauksia 10 prosenttia entistä vähemmän. Tilauskirjat ohenivat vertailukelpoisesti 9 prosenttia.

– Epävarmuus euroalueella jatkui ja alue oli taantumassa vuoden 2013 ensimmäisellä neljänneksellä, Tamminen toteaa.

Rautaruukin yksiköiden myynti ja henkilöstön vähennykset ovat leikanneet rajusti yhtiön työntekijöiden määrää. Konsernilla oli maaliskuun lopulla 8 818 työntekijää, kun vuosi sitten väkeä oli 11 291. Konsernin palveluksessa oli vielä vuonna 2008 keskimäärin 14 953 henkilöä.

Ruukin työntekijöistä 61 prosenttia on Suomessa. Yhtiö palkkaa kesätöihin yli 800 henkilöä, joista suurin osa on teknisten ja kaupallisten alojen yliopisto- ja ammattikorkeakouluopiskelijoita. Valtaosa kesätyöntekijöistä tulee yhtiön tärkeimmille tuotantopaikkakunnille Raaheen ja Hämeenlinnaan. (HäSa)

Päivän lehti

21.9.2020

Fingerpori

comic