Kanta-Häme

Ruununmyllyn päiväkodin väistötiloissa on ahdasta

Ruununmyllyn päiväkodin lapsista osa on sijoitettu pieniin tiloihin, joissa toimiminen aiheuttaa päänvaivaa.

Ruununmylly on tilapäisesti suljettu sisäilmatutkimusten vuoksi, ja noin 100 lapselle on etsitty Hämeenlinnassa paikat eri päiväkoteihin ja tiloihin.

Kahden esiopetusryhmän lasten tilat ovat väliaikaisesti asuntomessualueella pienessä punaisessa mökissä, osoitteessa Messupolku 6.

Toisessa ryhmässä on 12 ja toisessa 13 lasta. Jälkimmäinen on metsäesiopetusryhmä, jossa suurin osa ajasta vietetään ulkona ja 17 neliömetrin kokoisessa kodassa sekä sen ympäristössä.

Se helpottaa hieman ruuhkaa rakennuksessa.

Muut Ruununmyllyn lapset ovat nyt Kutalan ja Idänpään päiväkodeissa sekä entisten ryhmäperhepäiväkotien, Kaivohaan ja Jokiaron, päiväkodeissa.

Astiat tuodaan päivittäin

Vaikka kaikki lapset eivät yhtä aikaa mökissä olekaan, pienikokoiset väistötilat aiheuttavat hankaluuksia.

– Messupolun rakennusta ei ole varsinaisesti suunniteltu päiväkotitiloiksi. Tämä menee väistötilana jonkin aikaa, toivottavasti on kuivaa ja lämmintä, Ruununmyllyn päiväkodin johtaja Eija Riikonen sanoo.

Tiloissa ei ole mahdollisuutta kuivata lasten vaatteita kuin narulla ulkokuistilla, käytössä on yksi wc eikä varsinaista keittiötä ole. Toiminta- ja leikkitilaa on vähän.

Ruoat ja ruokailuvälineet tuodaan mökille keskuskeittiöltä päivittäin ja lähetetään takaisin.

Ensimmäisen kerran tiloissa oltiin jo loppukeväästä, ja yhtäjaksoisesti elokuun 11. päivästä lähtien.

– Tämä tila oli jo toukokuussa käytössä, kun Ruununmyllyn tilanne paheni ja henkilökunta ja lapset oirehtivat, Riikonen kertoo.

Tilanteen kestosta ei tietoa

Sisäilmatutkimusten ja mahdollisen remontin kestosta ei ole tietoa.

– Siellä tehtiin torstaina painekokeita ja paikalla oli tutkija, Linnan Tilapalveluiden kiinteistöpäällikkö Petri Ylämurto kertoo.

Jos tutkimukset venyvät, punaisen mökin lapsille on etsittävä muu paikka talven tullessa.

– Odotamme koko ajan, emme voi jatkaa toimintaa pysyvästi näissä tiloissa, Riikonen sanoo.

Hyvä puoli mökissä on se, että lasten kodit ovat melko lähellä. Kaikille Ruununmyllyn lapsille pyrittiin löytämään paikat itäiseltä alueelta mahdollisimman läheltä.

Metsäesiopetusryhmän lapset viettävät aikansa pääosin kodassa ja ulkona Etu-Hätiläntien varrella. Kota lämmitetään polttopuilla.

Metsäesiopetuksessa lapset oppivat havainnoimaan luontoa ja ympäristöä.

Toisenkin ryhmän lapset leikkivät pääosin ulkona. Viime aikoina sateet ovat alkaneet hankaloittaa tilannetta, kun märille vaatteille ei ole kuivaustiloja.

– Kyllähän tällaiset toimitilat haasteita asettavat. Säilytystiloja ei ole, mihin perheet voisivat jättää vaihto- ja varavaatteita. Nyt niitä kuljetetaan repuissa päivittäin, Riikonen sanoo. (HäSa)

Menot