Kanta-Häme

Ruununmyllynjokea ruopataan syvemmäksi

Matkolammesta Katumajärveen johtavan Ruununmyllynjoen ruoppaus alkoi torstaina. Pari päivää kestävän urakan aikana joesta poistetaan noin 500 kuutiometriä lietettä.

– Ruoppaus tehdään noin tuhannen neliömetrin alueella Vanajanlinnantien ja Ruununmyllyn välissä. Tarkoitus on saada kiintoaineet laskeutumaan syvänteisiin, jolloin Katumajärven kuormitus vähenee, sanoo projektipäällikkö Mika Soramäki Vanajavesikeskuksesta.

Ruopattava massa nostetaan joen penkalle, johon se jää kuivumaan muutaman viikon ajaksi.

– Märkää liejua ei lähdetä kuljettamaan pois, koska siinä tapauksessa se leviäisi ympäriinsä. Kunhan massa on kuivahtanut, se poistetaan vielä kevään aikana, Soramäki lupaa.

Massan loppusijoituspaikkaa ei toistaiseksi ole ratkaistu, mutta maankaatopaikalle sitä ei kuitenkaan viedä.

– Tavoite on, että se voitaisiin käyttää jossakin täytemaana tai maanparannusaineena. Pari kohdetta onkin jo kiikarissa, mutta asia varmistuu vasta myöhemmin, Soramäki sanoo.

Hän pitää Ruununmyllynjoen ruoppaamista ajankohtaisena juuri nyt, koska edellisestä ruoppauksesta on jo yli kymmenen vuotta. Vuosien varrella liejua on kertynyt niin, että veden syvyys paikalla on enää vain metrin verran.

– Työssä on kaksi kaivuria, joista pitkäpuominen hoitaa ruoppauksen ja toinen maisemoi jälkiä. Pyrimme aiheuttamaan mahdollisimman vähän vaurioita ympäristölle, Soramäki sanoo. (HäSa)