Kanta-Häme

Ruusutarha nousee ilman isompaa työmaata

Aulangon urheilumajan kylkeen suunnitellusta uudesta siirtolapuutarhasta on muotoutumassa nimensä mukaisesti todellinen Ruusutarha.

Teijo-Talot Hämeen talomyyjä Pia Willadsen kertoo, että alueen 80 mökkipalstalle jaetaan omat nimikkoruusulajikkeensa. Ruusut on tarkoitus istuttaa palstoilla porttien pieleen niin, että kukkaloistosta pääsevät nauttimaan kaikki avoimella siirtopuutarha-alueella vierailevat.

Siirtolapuutarhan mökit rakentaa ja toimittaa Teijo-Talot Häme. Hämeenlinnan kaupunki vuokraa alueen pitkällä vuokrasopimuksella siirtolapuutarhaa varten perustettavalle kiinteistöosakeyhtiölle.

Vehreyttä, mutta ei viljelypakkoa

Modernin siirtolapuutarhan mökkitonteista neljäsosa eli 21 kappaletta on varattu alustavasti. Sitovia varauksia ryhdytään ottamaan vastaan heti, kun kaava on lainvoimainen. Jos yllätyksiä ei tule, ollaan tässä pisteessä lokakuun puolivälin jälkeen.

Alustava hinta-arvio muuttovalmiille mökille ja tontille on ollut 110 000 euroa. Hintaa saattavat nostaa maanrakennustöiden lisäksi alueen vuokrahinta, jota siis ei ole vielä määritelty.

Siirtolapuutarhan asemakaava ja rakennustapaohje ovat tulossa yhdyskuntalautakunnan käsiteltäväksi tänään tiistaina. Kaavaa valmistellut arkkitehti Johanna Närhi sanoo, että valtuustokäsittelyyn kaava on tarkoitus saada syyskuussa.

Siirtolapuutarhan rakennuslupahakemus on valmisteilla ja lupaa on Willadsenin mukaan tarkoitus hakea heti, kun kaava tämän sallii. Myös alueen maisemasuunnitelma on tekeillä.

– Maisemasuunnitelmassa mietitään, miten siirtolapuutarha limitetään ulkoilumajan kanssa yhtenäiseksi alueeksi. Samalla mietitään teiden nimiä ja alueen kasvillisuutta. Tavoite on, että alueesta tulisi mahdollisimman helppohoitoinen, Willadsen sanoo.

Alueen toivotaan muodostuvan vehreäksi, mutta viljelypakkoa mökkiläisille ei langeteta. Ohje on, että joka palstalle tulee istuttaa vähintään yksi hedelmäpuu, vähintään kolme marjapensasta ja lisäksi kukkivia pensaita ja perennoja.

Rakentamaan, kun puolet on varattu

Ruusutarhan rakentaminen alkaa, kunhan tonteista puolet on varattu. Teijo-Talot Hämeessä tilanteeseen suhtaudutaan luottavaisesti, sillä kiinnostusta on riittänyt ja tehtaallakin mallimökkiä on käyty katsomassa.

Ruusutarha on siirtolapuutarhana sikäli poikkeuksellinen, että mökkiosakkeet ovat kaikkien ostettavissa asuinpaikasta riippumatta.

– Kaikki mökit ovat samanlaisia. Ulkoväritykseen, sisustukseen ja lisävarusteisiin voi toki vaikuttaa, Willadsen sanoo.

Perinteistä työmaa-aluetta Ruusutarhasta ei rakennusvaiheessakaan tule, sillä mökit rakennetaan valmiiksi talotehtaalla. Jos kiinnostus on riittävää, ilmestyvät ensimmäiset mökit Aulangolle kesällä 2015. (HäSa)

Menot