Kanta-Häme

Ruutia ja pauketta Kalvolassa

Ruutia oli ilmassa Seppälän ampumaradalla Kalvolassa, kun Suomen asehistoriallisen seuran historiallisten aseiden ampumakilpailut järjestettiin lauantaina päivällä.

Lajeina olivat muun muassa sotilaspistoolit, taskuaseet, nallilukkokiväärit, yli satavuotiaat sotilaskiväärit ja konepistoolit.

– On ihan tavallista, että yli satavuotiailla aseilla voi ampua edelleen, kertoo Suomen asehistoriallisen seuran puheenjohtaja Esa Salldén.

Puheenjohtajan oma harrastus alkoi aktiivisesti noin 10 vuotta sitten. Sitä ennen hän oli innostunut historiasta.

– Vasta sen jälkeen kiinnostuin savusta ja paukahduksista, hän luonnehtii ja kertoo, että monilla kiinnostus rakentuu toisinpäin: Savu ja paukahdukset johtavat usein myös muusta historiasta kiinnostumiseen.

Vanhoilla aseilla kilpailu on hidastempoista, sillä lataamiseen menee aikaan.

Vanhoilla aseilla on Salldénin arvion mukaan joitain satoja harrastajia Suomessa, ja esimerkiksi kansalaisopistoissa voi myös rakentaa omia vanhanaikaisia aseita.

– Oman pössykkänsä voi rakentaa mieleisekseen, sanoo Salldén.

Ampumaradan omistaja Jukka Seppälä on ylläpitänyt rataansa Kalvolassa jo 20 vuotta.

– Mustaruutiaseet ovat siitä mielenkiintoisia, että niiden kanssa riittää värkkäämistä. Nykyaikaiset aseet ovat tylsempiä, mutta mustaruutiaseiden kanssa esimerkiksi ruudin määrä pitää aina miettiä tarkkaan, hän kertoo.

Helsingistä kilpailuihin saapunut Antti Otsamo osallistui neljään kilpasarjaan. Hän harrastaa kaikenlaista ampumista ja metsästämistä, mutta cowboy-tyyli on lähinnä hänen sydäntään.

Otsamolla oli mukana myös ylpeytensä, Colt single action army -revolveri, joka tunnetaan myös Colt SAA:na. Otsamon kaiverruksilla viimeistelty ase on italialainen uuskopio, mutta malli on vuodelta 1873. Samanlainen ase nähdään monissa elokuvissa muun muassa John Waynen kädessä. HÄSA