fbpx
Kanta-Häme

Ruuttanäyttämö valmistautuu kesään innolla

 

– Ilman teatteria ei  elämä tuntuu jotenkin vajaalta. Harjoituksia oikein odottaa syksyn jälkeen. Tosin viime syksynä ikävää lievensi talvinäytelmä, jota harjoittelimme syksyllä, tuuloslainen Pirkko Kuusisto-Goltz sanoo.
 
Talvinäytelmä Lekaa ja leivoksia oli ensimmäistä kertaa täyspitkä esitys, joka vedettiin kuusi kertaa.
 
Tuuloksen Ruuttanäyttämö esittää tänä kesänä Petri Liskin ohjaaman ja Matti Wanteen kirjoittamana komedian Poikamiehen pesäpuu. Harjoitukset alkoivat totuttuun tapaan jo tammikuussa. 
 
– Nyt teatteri on saanut harrastaa koko vuoden, mikä on ollut valtavan kiva juttu. Harjoituksista voi livetä vain hyvästä syystä.
 
Kesäteatteri ei merkitse ainoastaan parhaimman kesälomakauden kulumista teatterissa, vaan myös näyttelijöiden kevään vapaa-ajasta iso osa  kuluu harjoituksissa. 
 
– Kesällä ja keväällä ei esimerkiksi pitkiä reissuja voi oikein tehdä. Perheille pitää nostaa hattua, koska myös perhe joutuu sopeutumaan kesäteatterilaisen aikatauluihin, sanoo Maarit Nylund.
 
Harjoituksista voi toki olla poiskin.
 
– Omat hautajaiset ovat hyvää syy. Tietysti joskus voi jollakin olla työesteitä, mutta pienet asiat eivät saa estää harjoituksiin osallistumista. Kesäteatteri vaatii näyttelijöiltään suurta sitoutumista, lisää Kuusisto-Goltz.
 
Liskiä kumpikin kehuu erinomaiseksi ohjaajaksi.
 
– Hän on hauska ja kärsivällinen. Puvustuksen suhteen hän on tarkka, asujen on oltava aina näytelmään sopivat.
 
Lapset saivat “ylimääräiset” roolit
 
Ruuttanäyttämöllä on jo neljättä kertaa Wanteen kirjoittama näytelmä. 
 
– Matti on todella hieno ohjaaja. Hän sovelsi tämänkin näytelmän meille kirjoittamalla näytelmään roolit neljälle lapselle. Alunperin ei näytelmässä lapsia ole, mutta meillä on muutama innokas näyttelijänalku, jotka olivat todella pettyneitä, kun kuulivat, ettei näytelmässä olisikaan rooleja lapsille, sanoo Maarit Nylund.
 
Tämän kesän näytelmässä rooleja on kymmenen, minkä päälle tulevat vielä lasten roolit. 
 
– Yksi uusikin näyttelijä on taas mukana. Talvinäytelmän kuiskaaja jäi niin sanotusti sille tielleen, naurahtaa Kuusisto-Goltz.
 
Tuuloksessa on perinteisesti näytelty komediaa. Poikamiehen pesäpuussa rakkauden kiemuroita riittää enemmän kuin monessa aikaisemmassa näytelmässä.
 
– Kesällä pitää saada nauraa. Komedia on kuulunut aina Ruuttanäyttämön ohjelmistoon, sanoo Nylund.
 
Hauhon kaksi kesäteatteria eivät Ruuttanäyttämön väkeä häiritse. 
 
– Heillä on hieman erityyppiset näytelmät kuin meillä. Vaikka kaikilla teattereilla näytäntökausi osuu samoilla ajankohdille, tuntuu katsojia kaikille riittävän. Moni lomalainen käy niin meillä kuin Hauhollakin ja myös kesäteattereiden väki kiertää toistensa näytöksiä, sanoo Nylund.
 
Neljään vuoteen ei ole satanut
 
Viime kesänä Ruuttanäyttämön esityksiä seurasi 1400 katsojaa. Samaa määrää odotetaan nyt. 
 
– Meillä on paljon vakiokatsojia, jotka tulevat kesästä kesään ja säistä riippumatta. Onnistunut talvinäytelmä voi tuoda uusiakin katsojia, miettii Nylund.
 
Jos kesäteattereista tehtäisiin tilastoja, voisi yksi tilastoinnin kohde olla sateettomat esitykset. Niissä Ruuttanäyttämö olisi aika kärjessä.
 
– Neljän vuoden aikana yhdenkään esityksen aikana ei ole satanut. Ainoastaan yhden esityksen yhdellä väliajalla iski ukkoskuuro. Muistan yhden kesän, jolloin 17 esityksestä vain neljä oli täysin sateetonta. Se alkoi olla jo aika rankkaa, muistelee Kuusisto-Goltz.
 
Ruuttanäyttämöllä on teatteriesityksen lisäksi myös Tuuloksen WPK:n 125-vuotisjuhla 11.8. Seuraavana päivänä esitetään Sakari Silpolan  kirjoittama ja ohjaama historiallinen näytelmä Tuuloksesta.
 
Poikamiehen pesäpuu esitetään 28.6-29.7 torstaisin, perjantaisin ja sunnuntaisin. Poikkeuksen tekee tiistai 3.7, jolloin on myös esitys.
 
Juhani Karvonen

Menot