Kanta-Häme

Ruuvikuljetin keräsi katseita alihankintamessuilla

Tampereella tiistaina käynnistyneiltä Alihankinta 2013 -messuilta haetaan nostetta Kanta-Hämeeseen muun muassa kahden patentoidun uutuustuotteen avulla.

Hämeenlinnalainen Oinonen Tooling esittelee Euroopassa laajasti patentoidun ruuvikuljettimen.

– Kyseessä on ranskalaisen Exventys-yhtiön kehittämä innovaatio, joka tuo tärkeitä parannuksia ruuvikuljettimien kierukan suunnitteluun ja valmistukseen. Kierukka on vanha asia, mutta valmistustapa on kokonaan uusi, sanoo toimitusjohtaja Timo Oinonen.

Innovaation ydin on ilman konepajatöitä koota muovisista standardimoduuleista nopeasti yksilöllisiä ruuvikuljettimia vakiokuusioakselille, jota saa metritavarana teräskauppiailta. Archimedys-ruuvikuljettimen nousua voidaan vaihdella sekoittamalla akselilla erityyppisiä kierukkamoduuleita.

Oinonen odottaa paljon uutuustuotteelta.

– Etsimme nyt kumppania rakentamaan metalliosat ruuvikuljettimen ympärille. Tavoitteena on käynnistää kuljettimien vienti Pohjoismaihin ja Baltian maihin.

Ruuvikuljetinta voidaan hyödyntää muun muassa elintarviketeollisuudessa, cleantechissa, lääketeollisuudessa, kaivosteollisuudessa ja maataloustöissä.

Oinonen Tooling on teknisen tukkukaupan palveluyritys, jonka pääasiakkaina on kone- ja laiterakentajia, työvälinevalmistajia sekä kuljetinvalmistajia. Yrityksen liikevaihdosta puolet tulee viennistä.

Nurmikauha tuo kustannussäästöjä

Hämeenlinnalainen M-Components oy esittelee messuilla kaivinkoneeseen liitettävän nurmikauhan, joka soveltuu golfkenttien bunkkereiden ja vesiesteiden reunojen siistimiseen.

– Aiemmin tämä on tehty käsityönä. Valmistamamme uusi laite vähentää työvoiman tarvetta. Kustannussäästö on jopa 75 prosenttia vuodessa, selvittää myyntipäällikkö Tommi Vepsäläinen.

Nurmikauhan tuoteinnovoinnista ja markkinoinnista vastaa lahtelainen Grassnix oy.

M-Componentsin toimitusjohtaja Juhani Lemström sanoo, että erikoistuneiden yritysten ja pätevän henkilöstön tavoitteellinen ja tiivis yhteistyö on nykyaikainen tapa tuottaa uutta ja kasvavaa liiketoimintaa.

– Näin toteutettu kehitystyö ideasta markkinoille on totuttua nopeampaa ja riskittömämpää.

M-Components on erikoistunut vaativien ajoneuvo- ja koneenosien valmistukseen. (HäSa)

 

Päivän lehti

17.1.2020