Kanta-Häme

Ryhmiksen toiminta muuttuu päiväkodiksi

Lasten ja nuorten lautakunta lakkautti Hauhon ryhmäperhepäivähoitokodit elokuun alusta alkaen. Se ei kuitenkaan ottanut kantaa siihen, mihin ryhmiksen lapset siirtyvät tuolloin.

Varapuheenjohtaja Irma Taavela (vas.) esitti, että asiaan palattaisiin seuraavassa kokouksessa, jotta jäisi aikaa pohtia järkevintä ratkaisua. Äänin 1-10 päätöstä lykättiin kuukaudella.

Ryhmikset ovat toimineet entisen vanhainkodin, Mäntykodon uusimmassa osassa. Muutoin suuri talo on ollut tyhjillään jo vuosia.

Talo myytiin tammikuun alussa kahdelle yksityiselle yritykselle, joiden tarkoituksena oli perustaa sinne vastaanottokeskus turvapaikanhakijoille.

Kauppa oli ehdollinen ja purkaantui, koska tällä hetkellä maahan ei tarvita lisää vastaanottokeskuksia. Mäntykoto on palannut takaisin myytävien kiinteistöjen listalle, jossa se on ollut koko tämän vuosikymmenen.

Kun myynti mahdolliseksi vastaanottokeskukseksi tuli tietoon, osa hauholaisvanhemmista vaati, että päivähoito on siirrettävä heti muualle.

Kun tilanne on muuttunut, monet vanhemmat ovat vedonneet lautakunnan jäseniin, että ryhmikset voisivat jatkaa Mäntykodossa.

– Hauholaisten toivomusta pitää kuulla, mutta lapsia on ollut liikaa ryhmiksiin. Ainakin toiminnan pitäisi olla osa päiväkotia. Tällöin henkilöstön kelpoisuusvaatimukset muuttuvat, Irma Taavela kertoo.

Lain mukaan ryhmäperhepäivähoidossa kaksi perhepäivähoitajaa hoitaa kahdeksaa lasta kunnan osoittamassa tilassa.

Hauholla hoitajia on ollut 5-6 ja lapsia 20. Ryhmiksiä on ollut kaksi, mutta ne ovat toimineet samassa tilassa. Tämä ei vastaa lain henkeä.

Henkilöstön kanssa on käyty neuvottelut järjestelyistä eri sijoittumisvaihtoehdoissa.

Yhtenä vaihtoehtona on suunniteltu esikoulun siirtoa yhtenäiskoulun yhteyteen metsäeskariksi, jolloin sille hankittaisiin tukikohdaksi kota. Tällöin ryhmisten lapset mahtuisivat päiväkotiin.

Kaikki vanhemmat eivät ole olleet kovin innostuneita metsäeskarista.

Toinen vaihtoehto on jatkaa päivähoitoa Mäntykodossa, mutta tällöin on aina olemassa uhka, että talo myydään ja tilat on tyhjennettävä.

– Ilmeisesti se on ihan hyvä paikka päivähoidolle, mutta talo on aivan liian suuri pelkästään päivähoidon käyttöön. Hauhon tilanne pitäisi kartoittaa kokonaisuutena, Taavela pohtii.

Ryhmispaikan keskimääräinen kustannus on Hämeenlinnassa lähes 14 500 euroa vuodessa / lapsi. Se on noin 200 euroa enemmän kuin keskimääräinen päiväkotipaikka. HÄSA

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic