Kanta-Häme

Rypsin viljely jatkuu Kanta-Hämeessä

Viime joulukuussa voimaanastunut neonikotinoideja sisältävien hyönteistorjunta-aineiden käyttökielto ei lopeta rypsin viljelyä Kanta-Hämeessä.

– Varastoissa on vielä jonkin verran peitattua siementä. Käyttökielto ei koske ennen määräaikaa peitattua siementä, joten sen käyttö on täysin laillista, sanoo Kankaisten Öljykasvit oy:n toimitusjohtaja Perttu Korolainen.

Kankaisten Öljykasvit valmistaa Janakkalan Turengin Rastikankaalla rypsistä kylmäpuristettua Virgino-rypsiöljyä. Yrityksellä on ollut vuosittain 120–170 sopimusviljelijää, joista osa tuottaa luomurypsiä.

Korolaisen mukaan sopimusneuvottelut viljelijöiden kanssa ovat parhaillaan menossa.

– Rypsin viljelyä suosivat tasaisen varmat markkinat. Korkeita hintapiikkejä ei ole odotettavissa, mutta toisaalta rypsin hinta ei kynnä kovin syvällä. Muutokset rypsin hinnassa ovat paljon maltillisemmat kuin esimerkiksi vehnällä.

Vähentää kirppariskiä

Korolainen arvioi viljelijöiden kiinnostuksen rypsin viljelyn olevan jonkin verran hiipumassa parhaisiin vuosiin verrattuna. Tässä vaiheessa hän ei lähde arvioimaan, mitä peitatun siemenen käyttökielto vaikuttaa vuoden 2015 rypsin ja rapsin viljelynäkymiin.

– Rypsiä voidaan viljellä myös ilman peittausaineita, mutta tällöin se on huomattavasti riskialttiimpaa verrattuna peitatun siemen käyttöön. Peittausaineissa ei ole tällä hetkellä korvaavia vaihtoehtoja kirppariskiä vähentäville neonikotinoideille.

– EU:n ulkopuolelta olisi saatavissa peitattua siementä, mutta se taas ei sovellu Suomen olosuhteisiin.

Kankaisten Öljykasvien sopimusviljelijöistä 30-40 prosenttia tuottaa luomurypsiä. He eivät käytä peitattua siementä.

Rapsiöljyä käytetään rypsiöljyn tavoin ruoanlaitossa. Rapsilla ei ole kuitenkaan käyttöä kylmäpuristetun ruokaöljyn tuotannossa. (HäSa)

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic