Kanta-Häme

Rypsin viljely on vaarassa vähentyä

Kylmäpuristetusta Virgino-rypsiöljystä tunnetun Kankaisten Öljykasvit oy:n toimitusjohtaja Perttu Korolainen suhtautuu rauhallisesti Euroopan komission päätökseen kieltää kahdeksi vuodeksi neonikotinoideja sisältävien hyönteistorjunta-aineiden käyttö.

– Päätös tulee haittaamaan rypsin viljelyä. Vastaavaa torjunta-ainetta, joka auttaa kirppojen torjunnassa, ei vielä ole.

Kolmen neonikotinoidin käyttökielto mehiläisiä houkuttelevien kasvien kasvinsuojelussa astuu voimaan EU:ssa joulukuun alussa. Näiden kasvien joukkoon kuuluvat Suomessa viljeltävät rypsi ja rapsi.

– Ensi vuonna rypsi kylvetään peittaamattomalla siemenellä, mikäli uutta peittausainetta ei ole siihen mennessä käytettävissä. Peittaamattoman siemenen käyttö merkitsee isoa epävarmuustekijää. On pelättävissä, että tämä vähentää mielenkiintoa rypsin viljelyä kohtaan, Korolainen selvittää

Korolainen sanoo kannattaneensa siirtymäaikaa neonikotinoidien käyttökiellolle, mutta ymmärtää toisaalta komission päätöksen perustelut.

– Suomessa rypsi ja rapsi kylvetään pääosin ilman paineilmakoneita. Siemenen peittaamisesta koituva riski nähtiin aika pieneksi. Toisaalta kaikkien etu on saada mehiläiset säilymään. Jos ei ole mehiläisiä, ei ole myöskään rypsiä.

Suomessa luomurypsiä on viljelty ilman peittausaineita. Korolaisen mukaan luomurypsiä käytetään myös Virginon tuotannossa, mutta se on tavallista rypsiä kalliimpaa.

Ei savua ilman tulta

Mehiläisten katoamisen ja neonikotinoidien käytön väitetystä yhteydestä Korolainen sanoo, ettei savua ilman tulta.

– Sillä, miten neonikotinoideja käytetään rypsin viljelyksessä, ei varmaankaan ole vaikutusta mehiläisiin. Tilanne on toinen, kun näitä aineita ruiskutetaan sumuna kasvavaan peltoon.

Kankaisten Öljykasveilla on vuosittain 120-170 sopimusviljelijää, jotka tuottavat sekä tavanomaista että luomurypsiä. Luomurypsiöljyn osuus yrityksen tuotannosta on 30-40 prosenttia.

Suomen vähittäiskaupassa Kankaisten öljykasveilla on kymmenen prosentin markkinaosuus. Kylmäpuristettua rypsiöjyä Turengin Rastikankaalla tuotetaan noin puoli miljoonaa pulloa vuodessa. (HäSa)

Päivän lehti

21.9.2020

Fingerpori

comic