fbpx
Kanta-Häme

Rypsiöljy ja liikunta hidastavat valtimotaudin kehittymistä

Niiden metabolista oireyhtymää sairastavien miesten, joilla epäillään verisuoniperäistä erektiohäiriötä, tulisi harkita tehokkaita valtimotaudin ehkäisykeinoja. Rypsiöljyn käyttö ja säännöllinen liikunta voivat puolestaan hidastaa valtimotaudin kehittymistä.

Näin todetaan Janakkalan Tervakoskelta kotoisin olevan lääketieteen lisensiaatti Hanna Pohjantähti-Maaroosin väitöskirjatyössä, joka tarkastetaan Kuopion yliopistossa perjantaina.

Tutkimus Kanta-Hämeessä

Väitöskirjatyön kliiniset tutkimukset toteutettiin osana Hämeenlinnan seudun MBO -tutkimushanketta. Hanke käynnistyi vuonna 2003, ja sen tavoitteena oli selvittää metabolisen oireyhtymän yhteyttä valtimotaudin kehittymiseen.

Kanta-Hämeen Keskussairaalan, Linnan Klinikan ja Mehiläinen Oy:n yhteistyönä tehtyyn tutkimukseen osallistui 120 metabolista oireyhtymää sairastavaa ja 80 liikunnallista kantahämäläismiestä.

Tutkimuksessa metabolista oireyhtymää sairastavat käyttivät vastavuoroisesti rypsiöljy- ja voilisää kuuden kahdeksan viikon jaksoissa. Kokonaiskolesterolin ja LDL-kolesterolin pitoisuudet olivat selvästi matalammat rypsiöljyjakson jälkeen. Rypsiöljyn vaikutus näkyi vieläkin selvemmin hapettuneen LDL:n pitoisuuden vähenemisenä.

– Nykyisin valtimotautiriskiä voidaan arvioida eri riskitekijöihin perustuvilla laskentakaavoilla. Mikäli piilevä valtimotauti voitaisiin todeta oireettomassa alkuvaiheessa, tehokas valtimotautitapahtumien ehkäisy olisi mahdollista, Pohjantähti-Maaroos sanoo.

Laajaa kiinnostusta

Tutkimuslöydökset antavat lisätietoa metabolisen oireyhtymän ja valtimotautien välisestä yhteydestä. Väitöskirjan viisi osatutkimusta on julkaistu arvostetuissa kansainvälisissä lääketieteellisissä lehdissä, joissa ne ovat herättäneet laajaa kiinnostusta.

Väitöstyön ohjaajina olivat ylilääkäri Ari Palomäki Kanta-Hämeen keskussairaalasta ja professori Juha Hartikainen Itä-Suomen yliopistosta.

Metabolista oireyhtymää (keskivartalolihavuus, heikentynyt sokerinsieto tai diabetes, kohonneet triglyseridit, matala HDL-kolesteroli ja verenpainetauti) sairastavilla henkilöillä on suurentunut riski sairastua ja kuolla sydän- ja verisuonisairauksiin. (HäSa)

Menot