Kanta-Häme

Rypyt eivät haittaa, toimittajat enemmän

Yhteiskoulun juhlasali räjähtää taputuksiin, ja ulos virtaa monisatapäinen joukko yläasteikäisiä: pitkiä ja pätkiä, kauniita ja ujoja, varmaan muutamia rujojakin.
 
Etuosaan jää yrittäjyyden valinnaiskurssin oppilaita ottamaan itsestään luokkakuvaa suomalaisen supertähden kanssa. Krista Kosonen vaikuttaa itsekin mustissa stretch-farkuissaan ja tennareissaan ihan tavalliselta tytöltä, tosin vielä bambimaisemmalta kuin televisiossa. Jos Kosonen näyttelee, hän näyttelee nyt helposti lähestyttävää – ja onnistuu siinä.
 
Putous-tähti on juuri kertonut tunnin ajan nuorille vakavaa asiaa hyvän itsetunnon rakentumisesta ja merkityksestä. Hän väittää edelleen muistavansa hyvin, millaista oli olla epävarma teini-ikäinen.
 
– Se tunne ei ole hävinnyt mihinkään. Olin kauhean pitkä ja kömpelö, kaikkia poikia pidempi.
 
– Varsinaista kiusaamista ei ollut, mutta sellaisia heittoja, että korsto, hongankolistaja ja Empire State Building. Voimaa sain kavereilta, joiden kanssa olin ollut eskarista asti ja olen itse asiassa vieläkin, Kosonen kertoo.
 
Hän ei ole lainkaan yllättynyt, että tutkimuksen mukaan jopa 96 prosenttia teinitytöistä on tyytymättömiä ulkonäköönsä.
 
– Ennemmin jäin ajattelemaan, että mikä se tyytyväinen neljä prosenttia on? Tämä on niin haastavaa aikaa, ettei kukaan tunnu olevan tyytyväinen itseensä.
 
Ahdistus
Ulkonäköpaineet ovat vahvasti median luomia. Kiertäessään Suomen yläkouluja Kosonen ei päästä toimittajia seuraamaan luentoja, joissa esimerkiksi esitellään kuvia hänen lapsuudestaan.
 
– Se on henkilökohtaista tilitystä, itselle herkkää asiaa, enkä halua niitä asioita reviteltävän julkisuudessa. Haluan pitää tilaisuudet sillä tavalla intiimeinä.
 
Kosonen sanoo olleensa ”melankolinen runotyttö”, joka haaveili kirjailijan urasta.
 
– Kirjoittaminen oli mun kanavani. Vasta teatteri sai minut avautumaan ja tajusin, että haluan tehdä töitä muiden ihmisten kanssa. 
 
– Kosonen kertoo nuorille myös työhönsä liittyvistä paineista.
 
– Teatterikorkeakoulussa sain paniikkikohtauksia, kun ylisuoritin ja ruoskin itseäni.
 
Julkisuudesta puhuttaessa tähti käyttää paljon sanaa ahdistus.
 
– Olen päässyt vasta nyt yli vuosia kestäneestä ahdistuksesta kaikkia toimittajia kohtaan. Ei minulla edelleenkään ole tarvetta puhua parisuhteestani, vauvahaaveista tai jostain helvetin vartalorasvoista, Kosonen kiihtyy.
 
Hän kertoo nuorille avoimesti, miksi he näkevät hänen kuviaan naistenlehtien kansissa.
 
– Sopimuksissa on usein markkinointipakko. Vaihtoehtona on, että en tee näyttelijän töitä.
Hämmennys
 
Kosonen kertoo esimerkin lehdistön metodeista.
 
– Annoin Ilta-Sanomille työhön liittyvää pitempää haastattelua, kun puhe kääntyi siihen, että täytin 30 vuotta. Toimittaja kysyi sitten, että haittaako rypyt?
 
– No, ei haittaa, seuraava kysymys.
 
Luonnollisesti otsikko lehdessä kirkui: Krista Kosonen – ”Rypyt eivät haittaa!”
 
Kosonen kertoo antaneensa sitten parin punaviinilasin jälkeen lehdelle tulenpalavaa palautetta. 
 
– On vaikeaa kuvitella, että jostain nuoresta miesnäyttelijästä tehtäisiin vastaavia juttuja. Se on myös hämmentävää, että usein näitä typeriä juttuja tekevät nimenomaan nuoret naiset.
 
Iso syy, miksi hän käyttää aikaansa koulujen kiertämiseen, onkin juuri nuorison suhtautuminen mediaan ja julkisuuteen.
 
– Ahdistaa, että julkisuudesta on tullut itseisarvo. Jotkut viidakon tähtösten nuoret naiset ylpeilevät silikonitisseillä ja sillä, ettei heillä ole koulutusta.
 
Kampanjassa kasvatetaan mediakriittisyyttä esittämällä videota, kuinka mallikuvauksia aidosti tehdään ja kuinka kuvia photoshopataan.
 
– Netti on tietysti yksi itsetuntoon helposti vaikuttava kanava. Yritän kertoa, ettei itsetuntoa kannata rakentaa sen varaan, kuinka moni tykkää sun selfie-kuvasta.
 
Arvostus
Kososen mukaan nuoriso on ottanut hänet vastaan erittäin hyvin.
 
– Se on ihan mahtavaa, että viisisataapäinen hälisevä teinilauma hiljentyy kuulemaan, mitä mulla on sanottavana. En puhu Putouksesta, vaan menen suoraan asiaan, omiin kokemuksiini.
 
Hätilänmäellä nuoret kuulemma kysyivät, kuinka hän ylläpitää nykyistä hyvää itsetuntoaan?
 
– Aika on kaikkein arvokkainta, ja vietän sitä niiden ihmisten kanssa, jotko arvostavat minua. En lyttää itseäni tai lue nettipalstoja, Kosonen vastaa.
 
Hän kertoo myös omaksuneensa ”miesmäisen” ongelmanratkaisutavan.
 
– Jos huomaan, että mulle on kehittynyt hirveä kessi, en jää voivottelemaan sitä, vaan kysyn itseltäni, miksi näin on käynyt?
 
– Ahaa, jospa se johtuukin siitä, että olen juonut kolme päivää kaljaa Sodankylän elokuvafestivaaleilla? Sitten joko teen asialle jotain tai tyydyn tilanteeseen, Kosonen päättää. (HäSa)
 
 

Putouksen jälkeen pääsi itku

Viimeistään huippusuosittu sketsiohjelma Putous teki Krista Kososesta kaikkien tunteman tähden. Tämän kevään jälkeen koko näyttelijäkaarti kuitenkin vaihtuu.
 
– En halunnut jatkaa, kun Jaska (Saariluoma) ja ohjaajamme Tomppa (Summanen) kertoivat lopettavansa.
 
– Ohjelma perustui niin vahvasti meidän kaikkien keskinäiseen kemiaan, ettei voinut kuvitella, että osaset ja näyttelijät vaihtuisivat, Kosonen toteaa.
 
Hän kehuu erityisesti viidettä tuotantokautta mahtavaksi.
 
– Itku siinä yllättäen tuli, kun ohjelma loppui, Kosonen tunnustaa.
 
Nyt hän keskittyy tekemään Kansallisteatteriin Tshehovin Vanja-enoa.
 
– Ja toukokuussa alkaa Kätilö-elokuvan kuvaukset. Teen siis ihan sitä samaa, mitä ennenkin 10 kuukautta vuodesta.
 
– Putoukseen meni aina kaksi kuukautta, mutta se ehkä vei kaiken huomion julkisuudessa muulta työltä, Kosonen toteaa.

 

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic