fbpx
Kanta-Häme

Rytinällä paasausretriittiin

Viime vuonna Niskavuoren nuori emäntä – tänä vuonna “rehevä revyy”. Hauhon Niskavuorinäyttämö halusi tuulettaa ohjelmistoaan ja päätti tehdä sen Jenny Eclairin, Richard Herringin ja Judith Holderin tekstillä Akkapakka.

Siinä nimenomaan tuuletetaan: kolme naista hylkää kiltin tytön asenteen, avaa suunsa ja antaa palaa.

– Ohjelmistoa uudistettiin rytinällä, naurahtaa esityksen ohjaaja Neea Viitamäki.

– Hauhon suunnalla on paljon kesäteattereita, ja tämä on nyt selkeästi erilaista.

Akkapakka ei perustu tarinaan tai kantavaan juoneen, vaan, no, siihen tuulettamiseen. Esitys koostuu erillisistä kohtauksista, jotka käsittelevät naisena olemiseen liittyviä teemoja.

Suora puhe, parempi vointi?

Neea VIitamäen käsittelyssä teksti lyheni roimasti, mutta silti tavaraa jäi parin tunnin verran ja väliaika päälle.

Viitamäki teki näyttelijäkolmikostaan eli Saila Mathlinista, Kylli Kylliäisestä ja Heidi Helkiöstä siivoojia. Aluksi he kehittelivät myös roolihenkilöitä, mutta harjoitusten kuluessa keksityt ominaisuudet putoilivat pois.

– He ovat tavallaan omana itsenään lavalla, mutta näyttämölliseksi ohjenuoraksi jäi ärhäkkyys. Kaikki tulee tuutilla ulos, Viitamäki selvittää.

– Esityksessä naiset tavallaan siivoavat omaa itseään ja elämäänsä. He julkituovat asioita, jotka ärsyttävät ja suututtavat. Esitys on eräänlainen paasausretriitti.

Teksti käsittelee sitä harmaata aluetta, jonka välillä on muutakin kuin “kilttejä tyttöjä” tai “pahapäisiä akkoja”.

– Mitä tapahtuu, kun puhuu suunsa puhtaaksi? Itse olen sitä mieltä, että mitä suorempi puhe, sitä parempi vointi. Asioita ei pidä jättää hautumaan sisälleen.

Kohtausten ydin löytyi treeneissä

Kolmikko näytteli Viitamäen ohjauksessa jo viimekesäisessä Niskavuoren nuoressa emännässä, joten harjoitusten alkaessa kaikki olivat tuttuja keskenään.

Se oli hyvä, sillä Akkapakkaa harjoiteltiin aivan eri metodilla kuin Niskavuorta. Niskavuorta tehtäessä ei juuri ole liekaa kikkailuihin, mutta Akkapakassa ei esimerkiksi ole yhtenäistä juonta, jonka varaan rakentaa.

Pirstaleinen rakenne edellytti erilaista työtapaa. Näyttämölliset ideat ja piilotekstit heräsivät henkiin ennen kaikkea harjoituksissa.

– Kohtauksissa myös pelataan paljon lavalla olevalla tavaralla: esimerkiksi laukku tai harja voi muuntua moneksi. (HäSa)

Hauhon Niskavuorinäyttämö: Akkapakka. Käsikirjoitus: Jenny Eclair, Richard Herring ja Judith Holder. Suom. Tiina Puumalainen. Ohj. Neea Viitamäki. Esitykset 21.7. asti Vitsiälän lavalla.

Menot