Kanta-Häme

Rytörannasta aukesi maisema

Varikonniemessä rantapusikot vihertävät kevään loistossaan ja kymmenet linnut rapistelevat kuivettuneen ruohon seassa tai lehahtelevat kävelytien yllä oksalta toiselle.

Yhtäkkiä polulta avautuu odottamaton näkymä Vanajaveden yli Hämeen linnalle. Mistä tällainen maisema tähän ilmestyi?

– Varikonniemessä on menossa ihan normaaleja hoitotoimia, Hämeenlinnan kaupungin viheraluesuunnittelija, tilaajapäällikkö Susanna Lappalainen selittää.

Rantapöheikkö oli monin paikoin päässyt kasvamaan umpeen, ja tänä keväänä on raivattu rannan puita Varikonniemen ”keskusaukion” eteläpuolelta.

Saunan perustukset …esille

Rannassa on ollut saha-ajan rakennuksiin liittyvä vanhan saunan perustus, jonka ympäristö on nyt raivattu avoimeksi.

Kivijalan päälle oli rakennettu kaiteilla suojattu maisematasanne jo Kansallisen kaupunkipuiston perustamisvaiheessa toistakymmentä vuotta sitten.

Tasanne ei kuitenkaan näkynyt rantareitin valaistulle kävelytielle, eikä sinne johtanut kuin kapea ryteikköinen polku.

Nyt polkua on levennetty ja tasattu. Tasanteen ympärillä on lisäksi maisemavalaistusta, joten alueen pitäisi näyttää komealta myös linnalta päin.

Risuja ja roskia ajettiin pois vappuviikolla.

– Kaiteiden maalaus jää vielä myöhemmäksi. Nämä olivat sen verran hyväkuntoiset, ettei niitä tarvitse kokonaan uusia, Linnan Infran metsätalousinsinööri Mika Rantonen kertoo.

Maisematasanteen luokse on tarkoitus vielä pystyttää infotaulu, jossa kerrotaan paikalla olleesta rakennuksesta.

Sahan henkilökunnan sauna on ollut paikallaan vielä ainakin 1940-luvulla. Saha toimi Varikonniemessä 1800-luvun lopulta lähtien. (HäSa)