Kanta-Häme

Ryttylä uskoo talkookirjastoon

Ryttylän kyläkirjastoon valuu väkeä katkeamattomana virtana. Yksi tuo kukkakimppua, toinen raahaa suurta kirjalaatikkoa.

– Lahjoitan kirjat kirjastoon, koska muutan pian pois ja kirjoista pitää päästä eroon, Irma Laine selittää.

Kukkapuskan kanssa kirjastoon tullut Aija Savolainen haluaa kiittää kirjastoidean äitiä, opettaja Ulla Ollila-Perälää uskalluksesta ja toimeliaisuudesta.

– On hienoa, että he ovat järjestäneet kyläläisille tämän mahdollisuuden. Uskon ja toivon, että kirjastossa riittää kävijöitä, hän sanoo.

Vapaaehtoiset …kirjastotäteinä

Ryttylän yksityinen kyläkirjasto oli maanantaina ensimmäistä päivää auki. Samalla värvättiin jäseniä pian perustettavaan kirjastoyhdistykseen, jonka on määrä pitää vapaaehtoisvoimin kirjastoa auki kolmena päivänä viikossa.

Hausjärven kunta päätti vuoden alussa lakkauttaa Ryttylän sivukirjaston. Siitä sisuuntuneena kyläläiset ryhtyivät puuhaamaan yksityistä kirjastoa.

Mallia on otettu Hämeenkosken Putulan kyläkirjastosta sekä Tampereen Pispalan kirjastosta, joita on jo vuosikausia ylläpidetty talkoovoimin.

Rahaa kirjastoyhdistyksellä ei ole. Kirjat ja hyllyt saatiin lahjoituksena lakkautetusta kirjastosta Hausjärven kunnalta. Talkooväki on pystyttänyt hyllyt kesän aikana uuteen paikkaan, Ryttylän koulun pihapiirissä olevaan vanhaan puutaloon.

Kirjaston päivystysvuorot jaetaan vapaaehtoisten työntekijöiden kesken.

– Ryttylän kyläyhdistys osallistuu talkoovuoroihin. Meidän tarkoituksemmehan on säilyttää palveluja kylässä, kyläyhdistyksen sihteeri Eeva-Liisa Niinioja sanoo.

Yhteistoiminta …tärkeintä

Tällä hetkellä päivystysvuorot on jaettu jo pitkälle syksyyn. Kirjastoaktiivit uskovat, että vapaaehtoisia riittää talven läpi ja vielä moneksi vuodeksi eteenpäin.

– Aika näyttää, miten talkooporukka jaksaa pitää kirjastoa yllä. Uskon kuitenkin, että uutta väkeä tulee mukaan, kirjastoa rakentamassa ollut Kari Perälä sanoo.

Hän sanoo suoraan, etteivät kunnat nykyään välitä sivukylien palveluista tuon taivaallista. Siksi on parasta tehdä itse.

Perälä vakuuttaa, että talkootyö on ollut hauskaa. Samaa sanoo kirjoja hyllyttämässä ollut Raija Laitajoki.

– Tämä on kyläläisten olohuone. Tavoitteena oli saada kylälle yhteistoimintaa, ja nyt sitä on saatu, hän sanoo.

Laitajoen mielestä kyläkirjasto ei kilpaile Hausjärven kunnankirjaston kanssa. Kirjastoauto käy pihassa kerran viikossa, ja sieltä väki saa seutukunnalliset palvelut ja uusimmat kirjauutuudet.

Lahjoitusvaroin toimiva kyläkirjasto ei voi kilpailla uutuuskirjojen tarjonnassa, mutta se tarjoaa muuta.

Jo nyt kirjastossa järjestetään muun muassa italian kielen keskustelupiirejä ja kokouksia.

Sivistyksestä …pidetään kiinni

Kirjaston talkooporukasta suuri osa on eläkeläisiä. He ovat niitä, joille kirjastot ja kirjojen lukeminen kuuluvat yleissivistykseen.

Kirjastoa käyttävät kuitenkin myös koululaiset, jotka voivat vierailla siellä koulupäivien aikana tai iltaisin.

Kyläyhdistyksen puheenjohtaja ja sivistyslautakunnan jäsen Auli Pulli (kok.) toi avajaispäivänä kaikki neljä lastaan kirjastoon. Hänestä on tärkeää, että lapset oppivat käyttämään kirjastoa ja että sivistys ei häviä kylästä.

– Kaikki elämä ei ole kosketusnäytöllä, hän sanoo. (HäSa)

Menot