Kanta-Häme

Ryttylässä aloitti apteekin terveyspiste – sairaanhoitajalle riittää asiakkaita

Ryttylä sai apteekin terveyspisteen.
- Huuhdellaan vielä kerran, sanoo sairaanhoitaja Satu Hietanen Erkki Multamäelle, joka on jo kolmannen kerran saamassa vahanpoistoa Ryttylän apteekin terveyspisteessä.

Kaksi viikkoa apteekkiin on lähdetty Ryttylässä muutenkin kuin ostamaan lääkkeitä. Takahuoneessa ottaa vastaan sairaanhoitaja Satu Hietanen Palveluneliöstä.

Apteekkari Riitta Nevalaisen mielessä iti jo parin vuoden ajan terveyspisteen avaaminen apteekin yhteyteen. Lääkäriasema lopetettiin Ryttylästä kaksi vuotta sitten, jonka jälkeen taajamasta on pitänyt lähteä Riihimäelle hakemaan pieniäkin terveyspalveluja.

– Nyt kun apteekki muutti entisen terveysaseman tiloihin Kylätalolle, pääsimme suunnittelemaan palvelua Satu Hietasen kanssa. Hän teki aluehallintovirastolle terveyspisteen avaamista varten tarvittavan hakemuksen, kertoo Riitta Nevalainen.

Aluehallintovirasto tutkii, että toiminta täyttää sekä toimitiloille että henkilöstölle asetetut vaatimukset. Apteekin terveyspiste -konseptin mukainen toiminta edellyttää myös yhteistyötä julkisen terveydenhuollon kanssa.

– Ryttylässä sairaanhoitajan vastaanotto apteekin yhteydessä on tullut todella tarpeeseen. Erityisesti ikääntyneiden ihmisten on vaikea matkustaa Riihimäelle terveyskeskukseen. Kyläläiset ovat kiittäneet uutta palvelua ja Ryttylä-ryhmässä Facebookissa on jaettu tykkäyksiä! Riitta Nevalainen sanoo.

Vaikka terveyspalveluitta jääneet asukkaat ottavat apteekin terveyspisteet ilolla vastaan, Lääkäriliitto kantaa huolta apteekkien ja terveydenhuollon työnjaon hämärtymisestä.

– Lääkäriliitto pitää tärkeänä, että terveydenhuolto ja lääkehuolto pidetään erillään. Yksittäisten hoitajien vastaanottojen sijaan tarjolla pitäisi olla mielellään vähintään lääkäri–hoitaja -pari tai mahdollisuus konsultoida lääkäriä, toteaa Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila.

Halila uskoo, että jos sote-uudistus toteutuu, yksityiset terveyspalvelujen tuottajat voivat helpottaa palvelujen saamista pienillä paikkakunnilla, joilta lääkäriasemat on keskitetty pois.

Kahden toimintaviikon aikana ryttyläläinen Erkki Multamäki on käynyt sairaanhoitajan luona jo kolme kertaa huuhtomassa korviaan.

– Hyvä palvelu tämä on. Olisi aika turhan tuntuista lähteä Riihimäelle tällaisen takia. Pari viikkoa sitten jouduin turvonneen jalan kanssa odottamaan Riihimäen terveyskeskuksessa lääkäriin pääsyä kolme tuntia, kun akuuttipäivystyksessä kiiretapaukset ohittavat tietysti jonon.

Multamäki on tyypillinen Satu Hietasen asiakas. Terveyspisteen sairaanhoitaja mittaa lämpöä ja arvioi flunssan vaatimaa hoitotarvetta, huuhtoo korvia, mittaa verenpainetta, tutkii veren hemoglobiini-, sokeri- ja tulehdusarvoja, poistaa tikkejä ja hakasia ja tekee muistitestejä.

– Otan vastaan maanantaisin ja perjantaisin molempina kolmen tunnin ajan. Kävijöitä on ollut näin alkuun kolmesta kuuteen iltapäivää kohti, kertoo Satu Hietanen.

Koko maassa on vasta 17. apteekin terveyspistettä. HäSa