fbpx
Kanta-Häme

Mielipide: Turengin kiisteltyyn S-marketin tonttiasiaan pitää löytää ratkaisu

Turengin keskustan eteläreunaa viime marraskuussa ilmasta kuvattuna. Kuva: Riku Hasari

Janakkalan kunnantalon viereisestä rakentamattomasta tonttialueesta on tullut elämää suurempi kysymys.

S-marketin sijoittumista ko. tontille vastustetaan mitä erilaisimmilla perusteilla ja vaaditaan jopa alueen kaavoittamista puistoksi.

 

Julkisuudessa käyty keskustelu on mielestäni mennyt pahasti tunnepuolelle ja pieniin yksityiskohtiin.

Turengin keskustan ilmettä puisto ei tulisi kohentamaan nimeksikään. Laadukkaita päivittäistavarakaupan palveluja sen sijaan kuntalaiset kaipaavat ja niitä tarvitaan.

Kunnan on tärkeää pitää ostovoima omassa kunnassa ja tukea työpaikkakehitystä.

Kaupan palveluiden pitää olla nimenomaan keskustan alueella, eikä hajottaa niitä taajaman reunamille, jotta asiointi on asiakkaille mahdollisimman helppoa.

En ymmärrä, miksi palvelujen parantamiseen tähtääviä investointeja vastustetaan eikä ajatella kunnan elinvoimaisuuden, palvelujen ja asumisviihtyisyyden puolta pitemmällä tähtäyksellä.

Janakkalan on turha elätellä kunnianhimoisia väestötavoitteita ja veronmaksajien lisäystä, jos kehitystä halutaan vain jarruttaa. Nytkin rakentaminen on kovin hiljaista ja myymättömiä asuntoja todella paljon.

 

Kunnan pitää edistää omaa vetovoimaisuuttaan ja kehittämisen henkeä. Investoinnit ovat tervetulleita jokaisessa kunnassa.

Hämeenmaa on hakenut pitkään tonttia tai laajennusmahdollisuutta nykyisellä paikalla ilman tulosta.

Neuvotteluja on tietääkseni käyty useaan otteeseen, mutta kun marketin tarvitseman tonttialueen kauppahinta liikkuu miljoonissa, niin taloudellisia edellytyksiä ei sinänsä erittäin tärkeälle investoinnille tietenkään ole. Tilanne on valitettava.

Turengin keskustan eteläosan kaavoitus on ollut jumissa noin 20 vuotta, eikä valoa ole näköpirissä.

Moni järkevä yritysidea ja rakennushankekin onkin tuossa ajassa sammunut jo alkuunsa. Näin ei voi olla, jos elävästä taajamarakenteesta halutaan pitää huolta.

 

Turengin ylimitoitettu kävelykeskusta Tuleksi on ollut katastrofi keskustan liikeyrityksille, eikä yleisökään ole kokenut sitä koskaan omakseen.

Hiljaista on, eikä Tuleksin tilanne parane kosmeettisilla toimenpiteillä.

Lisää puistoalueita ei tarvita sillä nykyistenkin puistojen ja tienvarsien hoito on rahan puutteen vuoksi aivan riittämätöntä.

 

Virkistykseen Turengissa on runsaasti viheralueita, luontoreittejä ja liikuntapaikkoja, joita kannattaa kehittää ja pitää kunnossa.

Esimerkkinä Liinalammin, Ahilammin ja Hiidenjoen alueet sekä Myllyojan alueet. Myös Lyylinlammen alueelle jää sopivasti tilaa lähivirkistysalueeksi, vaikka S-market tulisikin esitetylle paikalle.

Luonnossa tapahtuvaan liikuntaan ja virkistykseen Janakkalassa on todella kiitettävät mahdollisuudet kesät, talvet.

 

Eniten olen huolissani kunnan kehityksestä, elinvoimasta ja palvelujen säilymisestä.

Toivottavasti sama huoli on kunnan päättäjillä. Market-investoinnin toteutuminen toisi kaivattua potkua uinuvalle taajamalle ja parempia kaupallisia palveluja kuntalaisille.

 

Juhani Törmä

Turenki

Menot