Kanta-Häme

S-ryhmä valtaa alaa itäkaupungista

Entisessä Pirttilän liiketilan pihassa oli kuhinaa eilen torstaina, kun Hämeenmaa avasi reilun tuhannen neliön kokoisen S-marketin Harvialantielle.
 
Tämän syksyn aikana S-ryhmän kauppojen avajaisia juhlitaan vielä kahdesti. Lokakuun lopussa avautuvaan kauppakeskus Goodmaniin tulee S-market ja marraskuussa Hätilän keskustaan entisen S-marketin tiloihin Sale.
 
Hätilän Salesta tulee itäpuolen kolmas Hämeenmaan omistama vähittäistavarakauppa.
 
Puolitoista miljoonaa euroa
Alunperin Hämeenmaan tarkoituksena oli remontoida ja parantaa Hätilän keskustan kiinteistöä. Ongelmaksi osoittautuivat kuitenkin riittämättömät parkkitilat, joita olisi pitänyt rakentaa useaan kerrokseen.
 
Ratkaisu löytyi myyntiin tulleesta, vain noin vuoden ikäisestä entisestä Pirttilän liiketilasta, jossa neliöitä ja parkkitilaa oli riittävästi. Hämeenmaa solmi kaupat syksyllä 2012 ja teetti kiinteistöön 1,5 miljoonan euron remontin.
 
Uuden S-marketin valikoimaan kuuluu muun muassa paistopiste, aivan kuten kadun toisella puolella sijaitsevassa Lidlissä.
 
Osuuskauppa Hämeenmaan toimialajohtaja Timo Kyllönen myöntää, että paikallisella tasolla kilpailuun on aina vastattava.
 
– Enemmän kyse on silti kulutustapojen yleisestä muutoksesta. Asiakkaat odottavat leipomotuotteiden kuuluvan valikoimaan.
 
Itäpuolelta ei tarvitse lähteä Tiiriöön
Kauppakeskus Goodmanin lisäksi Hämeenmaalla ei tällä hetkellä ole suunnitteilla uusia liiketiloja Hämeenlinnaan.
 
Tavastilan S-market suljetaan, kun Goodman avataan. Kauppakeskus Linnassa sijaitseva S-market taas jää Reskalle, mutta itse kiinteistön kohtalosta ei vielä ole tarkkaa tietoa.
 
– Keskustassa haluamme silti jatkossakin palvella lähialueiden asukkaita, tavalla tai toisella.
 
Kilpailusta huolimatta Kyllönen uskoo asiakkaita riittävän itäpuolella sekä Idänpään että Harvialantien S-marketteihin ja Hätilän keskustan Saleen. Tavoite on, että itäpuolella asuvien kaupunkilaisten ei tarvitsisi ajaa Tiiriöön saakka.
 
Rantaan on kaavoitettu uusia asuntoja, ja myös liikennöinti on Kyllösen mukaan vilkasta.
 
– Harvialantietä ajaa noin 7 000 autoa päivittäin. Tämän vuoksi Harvialantien S-marketin yhteyteen avattiin myös ABC-automaattiasema, joka on ollut toiminnassa maanantaista lähtien.
 
Ei autopakkoa
Hätilän keskustan ikärakenne on korkea ja moni liikkuu auton sijaan kävellen. Tulevaisuudessa noin 800 neliön kokoisen Salen tarkoituksena onkin palvella erityisesti Hätilän autottomia asiakkaita.
 
– Jalan kulkevia asiakkaita varten rakensimme myös Harvialantien ylittävän, uuden suojatien korokkeineen, Kyllönen sanoo.
 
Avajaisiin saapuneet, Hätilässä asuvat Ulla Vaara ja Eila Myllymäki kertoivat, että sieltä ostetaan, mistä halvemmalla saadaan.
 
– Kaupalla ei ole sinänsä merkitystä, vaan hinnoilla ja sijainnilla. (HäSa)

Menot