Kanta-Häme

Sää heittää häränpyllyä, kertoo Ante Mäkinen

Näillä vaiheilla juuri tätä vuotta pitäisi olla nollakeliä ja ripotella vettä. Ohut lumikerros sulaa vielä kokonaan. Näin ei käy tietenkään joka marraskuussa, mutta pitäisi käydä tänä vuonna.

Nyt tosin näyttää siltä, että sää heittää häränpyllyä.

– On niin kylmä, että kovasti ihmettelen mitä on meneillään, vuosikymmeniä säitä havainnoinut Ante Mäkinen, 91, toteaa.

Mäkisellä on tilastointiin ja taivaankappaleiden kiertoon perustuva teoria, jonka mukaan joka 36. vuosi on säiden puolesta samankaltainen.

Mäkinen on kirjannut muistikirjaan säähavainnot ja ilmanpaineen useamman kerran päivässä vuodesta 1958 asti. Säähavaintoja hän teki ja kirjasi aikaisemminkin, mutta sotavuosien ajalta on aukko.

– Jouduin uimaan haavoittuneena Vuoksen yli turvaan kesällä 1944. Kirjat piti jättää.

Suvun säähavainnot yltävät aina 1860-luvulle asti, ja niiden perusteella on onnistuttu muun muassa ajoittamaan heinänteko sateiden alta monena vuonna.

Mäkisen teorian ja muistiinpanojen mukaan vuosikymmenessä on aina kolme hyvää vuotta – pakkastalvi ja lämmin kesä – kolme keskinkertaista ja kolme huonoa. Nyt pitäisi olla vuorossa huono tai keskinkertainen talvi, vaan toiselta näyttää.

– Tulee varmaan isoluminen talvi ja tammikuussa pitää kovia pakkasia, Mäkinen kertoo.

Taivaankappaleiden liikkeet ja karkausvuodet tekevät havaintoihin muutaman päivän heittoja, mutta vuoden 1981 muistikirjan mukaan talvi tulee etenemään seuraavalla tavalla.

Tammikuun alussa on kipakka sääjakso jopa 20 asteen pakkasineen.

Helmikuun alussa on hieman lauhempaa, mutta maaliskuussa on vielä kymmenen pakkasasteen säitä.

Huhtikuun alussa ylletään 510 lämpöasteen huitteille. HÄSA

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic