Kanta-Häme

Saadaanko Alajärvelle hiihtolomaksi luistelurataa?

Helmikuu on pian puolessa välissä, eikä Alajärvelle ole vieläkään saatu raivattua retkiluistelurataa.

Onko mitään toiveita saada Alajärvelle hiihtolomalaisten iloksi retkiluistelurataa, ulkoliikunta-aluemestari Jukka Kuvaja?

– Ei ole, se päätettiin viime viikolla. Jäätilanne on nyt sellainen, että se on unohdettu tältä talvelta. Jäät eivät kestä sellaista kalustoa, millä sinne pitäisi mennä. Sieltä pitäisi ensin aurata lumet pois ja sen jälkeen höylätä jäätä. Lisäksi välissä on vielä vettä. Tehtäisiin, jos onnistuisi. Se on kerran kymmenessä vuodessa, kun järvelle saadaan hyvä luistelurata ja -reitti.

Onko Hämeenlinnassa missään hoidettua luonnonjäärataa?

– Ei kaupungin ylläpitämiä. Mutta Hauholle urheilumiehet tekivät talkoilla 200 metrin luistelureitin.

Missä Hauhon jäärata sijaitsee, puuhamies Pauli Rantanen?

– Hauhon Hakammella, eli Hauhon kirkonkylältä kun lähdetään Vitsiälää kohti, tässä on matonpesupaikka. On tässä ollut luistelurata useampanakin vuonna, milloin millaisellakin menestyksellä. Nyt rata jäi vain 230 metriä pitkäksi.

Entä millaisessa kunnossa on Roineen maisemissa sijaitseva Kangasalan Saarikylien retkiluistelurata, Pirjo Veckman?

– Tähän mennessä se on ollut aivan mainiossa kunnossa, nyt tietysti tulee räntää ja joku pieni vesikohta sinne on noussut. Loppuviikosta on luvattu pakkasta, joten uskoisin, että ensi viikonloppuna rata on taas vallan hyvässä kunnossa. Rata on 2,5 kilometriä pitkä.

Kuinka usein rataa huolletaan?

– Ei välttämättä ihan päivittäin. Viikonloppuisin rata kuitenkin on aina aurattuna ja hyvässä kunnossa. Hiihtolomaviikolla välinevuokraamoa ja kahvilaa pidetään auki päivittäin, jos vain on luistelukelejä. Ajankohtaista ratatietoa päivitetään Facebook-sivuillemme.

Millaisilla välineillä järviradalle kannattaa lähteä luistelemaan?

– Tämähän on varsinaisesti matkaluistelurata, mutta retkiluistimillakin voi jäälle lähteä. Hokkareillakin pystyy luistelemaan, tosin jos jäällä sattuu olemaan railoja, ovat ne huonompi vaihtoehto. (HäSa)

 

Päivän lehti

9.4.2020