Kanta-Häme Riihimäki

Riihimäkeläiset ovat keränneet ainakin 1700 kiloa etanoita - Kaikki eivät osaa käyttää kaupungin etanaroskiksia

Espanjansiruetana on haitallinen vieraslaji. Kuva: Esko Tuovinen. Arkistokuva.

Riihimäen kaupungin etanaroskiksiin on jätetty eläviä etanoita, mikä aiheuttaa närää alueen Facebook-ryhmässä. Etanaroskiksiin on tarkoitus kerätä haitallisen vieraslajin espanjansiruetanayksilöitä pois luonnosta. Etanat pitäisi jättää roskiksiin kuolleina.

Aiheesta lisää: Etanaroskikset, rautasulfaatti ja pihdit aseina Riihimäen sodassa etanoita vastaan – Katso videolta etanakävelyn tulokset (24.6.2020)

Riihimäen kaupungin vieraslajikoordinaattori Eerika Pesonen, millaista haittaa etanaroskiksiin elävinä pistetyt etanat aiheuttavat?

– Elävät etanat voivat ryömiä ulos roskiksista. Jos joku tekee ilkivaltaa ja kaataa etanaroskiksen kumoon, kaikki elävänä olevat etanat vapautuvat takaisin luontoon.

– Roskiksilla on ohjeet siitä, että etanat on laitettava sinne kuolleina.

Mitä kaupunki tekee eläviä etanoita täynnä oleville roskiksille?

– Roskapussit solmitaan, jolloin etanat eivät pääse vapauteen. Sen jälkeen ne viedään poltettavaksi sekajätteenä.

Joutuuko roskiksia tyhjentämään useammin elävien etanoiden vuoksi?

– Etanaroskiksia tyhjennetään noin kaksi kertaa viikossa, joten tahti on nopeaa. Vielä ei ole tapahtunut sellaista, että etanat olisivat ryömineet ulos roskiksista.

Paljonko etanoita on tänä kesänä jo kerätty Riihimäen kaupungin etanaroskiksiin?

– Ensimmäinen erä vietiin juuri varikolta pois, ja se painoi noin 1700 kiloa.

Miten etanat kuuluu oikeaoppisesti hävittää?

– Kun kerää etanoita, voi keräysastiaan pistää esimerkiksi etikkaa tai suolaa, jolloin etanat kuolevat. Kiehuvalla vedellä etanat kuolevat kaikista tehokkaimmin. Ongelmana kiehuvassa vedessä on astian tyhjennys ja kiehuvan veden kuljetus keräyspaikalle. Etikka ja suola ovat yleisimpiä keinoja, mitä ihmiset käyttävät.HäSa

Päivän lehti

13.8.2020