Kanta-Häme

Saako isännöitsijä hävittää polkupyöriä?

Hämeen Sanomat sai lukijalta viestin, jossa lähettäjä ihmetteli Isännöinti Kuvajan ilmoitusta käyttämättömien polkupyörien poistamisesta.

Asukkaat määrättiin nimikoimaan polkupyöränsä sillä uhalla, että taloyhtiö poistaa nimikoimattomat pyörät ennen juhannusta.

Onko taloyhtiöllä lupa hävittää asukkaiden polkupyöriä tai määrätä ne nimikoitaviksi, isännöitsijä Seppo Toivio?

– Ei sellaista pykälää taida laissa olla. Kyse on siitä, ettei taloyhtiön yleisissä tiloissa ei saa säilyttää tavaraa. Siivous on säännöllinen toimenpide. Se tehdään silloin, kun pyöräsuojan käyttäjien arki hankaloituu siksi, että tiellä on paljon romupyöriä.

Mistä tiedätte, että pyörä on käyttämätön?

– Käytämme maalaisjärkeä. Emme me mitään hyväkuntoisia pyöriä hävitä. Yleensä hylätty pyörä on huonokuntoinen raato varaston nurkassa renkaat tyhjinä.

Mitä poistetuille pyörille käy?

– Ne viedään ensin varastoon noin vuodeksi säilytykseen. Jos kukaan ei tule kyselemään niiden perään, ne kierrätetään varaosina tai viedään kunnostettavaksi.

Entä jos joku ei huomaa ilmoitusta, luulee pyöränsä varastetuksi ja tekee rikosilmoituksen?

– Se on mahdollista. Joku on ollut vaikka matkoilla eikä ole huomannut ilmoitusta. Koskaan ei ole hankaluuksiin jouduttu, koska yleensä asukas ottaa tilanteessa yhteyttä taloyhtiöön tai huoltomieheen, ja asia selviää sitä kautta.

Ovatko käyttämättöminä lojuvat pyörät riistäytyneet ongelmaksi asti?

– Ihmisten muuttaessa pois vanhat pyörät on mukava jättää taloyhtiön murheeksi. Ongelmaa esiintyy eniten kerrostaloissa. Meillä on pienet pyöräsuojat, joten ajan saatossa niihin kerääntyy käyttämättömiä pyöriä.

– Siivoamme muutenkin yleisiä tiloja säännöllisesti, koska ihmiset jättävät kierrätykseen kelpaamatonta romua rappukäytäviin. HÄSA

Mainos