Kanta-Häme

Saako kaalin halkaista kaupassa?

Hämeen Sanomien tekstiviestipalstalle kirjoitti hiljattain nimimerkki Mummu Voutilasta. Hän kertoi, ettei saanut kaupassa halkaistua kaalia, vaikka kaikki kaalit olivat tarpeettoman suuria. Hän oli mennyt lihatiskille ja pyytänyt myyjää halkaisemaan kaalin.

Mummun mukaan kaupassa oli kerrottu, että kaalin halkaiseminen ei käy, sillä EU-säädökset kieltävät sen.

Eviran tuoteturvallisuusyksikön ylitarkastaja Niina Matilainen, onko kaalin halkaisemiseen säädöksiä?

– Kaalia koskevat kaupan pitämisen yleisvaatimukset, eli siis ainakaan EU:n kaupan pitämisen vaatimukset eivät kiellä kaalin puolittamista.

– Elintarvikehygieniasäädökset varmaan kieltävät kaalin puolittamisen sopimattomassa paikassa. Tuoreita hedelmä- ja vihannestuotteita voi puolittaa, mutta se pitää tehdä asianmukaisissa tiloissa, ja puolitetut tuotteet pitää halkaisun jälkeen pakata ja merkitä asianmukaisesti.

Mitä nämä asianmukaiset merkinnät ovat?

– Puolitetun kaalin tapauksessa tarvitaan ainakin elintarvikkeen nimi, vähimmäissäilyvyysaika tai viimeinen käyttöajankohta, alkuperämaa, jos sen puuttuminen voi johtaa ostajaa harhaan sekä säilytysohje tarvittaessa. Myös sisällön määrä pitää ilmoittaa, paitsi jos asiakas punnitsee tuotteen itse.

Saako kaalin halkaista kaupassa, ylitarkastaja Tuula Koimäki Eviran elintarvikehygienian yksiköstä?

– Hygieniasyytä sille, miksi kaalia ei saisi puolittaa kaupassa, ei ole. Mieleen tulee vain se, että kauppias saattaa kokea sen liian työlääksi. Kaalin puolittamisen pitää kuitenkin tapahtua puhtaissa tiloissa, puhtaalla veitsellä ja leikkuulaudalla.

Saako kaalin siis halkaista esimerkiksi lihatiskillä?

– Lihan ja kalan leikkuulaudalla se ei onnistu. Kasvisten mukana välineisiin voi tulla maaperästä olevia bakteereja. Tässä onkin varmaan kyse väärinkäsityksestä siitä, että missään tilanteessa ei saisi.

Pitääkö tuotteiden olla kauppiaan valmiiksi halkaisemia, vai voiko se tapahtua asiakkaan pyynnöstä?

– Ei pidä, vaan kauppias voi kyllä halutessaan halkaista ja kelmuttaa ne vasta asiakkaan pyytäessä. Se on kuitenkin kiinni kauppiaan omasta halusta. (HäSa)

Päivän lehti

27.5.2020