Kanta-Häme

Saako päiväkodissa jakaa enää synttärikutsuja?

Esikoululaisen vanhempi Janakkalasta kummastelee Jäniksenpolun päiväkodin käytäntöjä lasten syntymäpäiväkutsujen välittämisestä. Aiemmin syksyllä oli ilmoitettu, ettei päiväkodissa tai sen alueella saa enää jakaa kutsuja, koska siitä saattaa tulla paha mieli niille, jotka eivät kutsua saa.

Vanhemmilta luvattiin kerätä osoitelista, jonka avulla kutsurumbaa pystyisi helpottamaan. Maanantaina Alma-reissuvihkon välissä oli kuitenkin päiväkodin johtajan ilmoitus, että tietosuojalain kannalta listojen kerääminen on ongelmallista.

Kuinka synttärikutsuja on jatkossa mahdollista välittää päiväkotikavereille, Jänispolun päiväkodin varajohtaja Soile Lehtonen?

– Mietimme asian vielä uudestaan ja nyt on päätetty toimia siten, että kutsut annetaan aikuiselle päiväkodissa, joka jakaa ne sitten huomaamatta lasten Alma-vihkojen väliin. Tällä tavalla ei loukata ketään.

– Alun perin syynä rajoituksille oli, että vanhemmilta tuli valituksia siitä, ettei kaikkia kutsuttu kaikkein syntymäpäiville. Pyrimme aina toimimaan vanhempien toiveiden mukaan, Lehtonen selvittää.

Entäs jos lapset puhuvat keskenään myöhemmin, ketä on kutsuttu ja ketä ei?

– Sille emme voi mitään. Lasten välistä juttelua emme pysty estämään.

Onko käytäntö yhtenäinen kaikissa Janakkalan päiväkodeissa?

– Tämä koskee vain Jäniksenpolkua. En tiedä, miten muissa päiväkodeissa tai kouluissa toimitaan.

Ei jäykkää linjaa

Onko Hämeenlinnan päiväkodeissa yhtenäinen linja synttärikutsuissa, palvelujohtaja Marja-Liisa Akselin?

– Vuosi sitten tästä nousi puhetta, mutta tulimme siihen tulokseen, että joissain päiväkodeissa ja ryhmissä asiat sujuvat hyvin ja joissain on ollut ongelmia.

– Linjasimme, että ei tehdä mitään jäykkää linjausta, vaan pyritään levittämään hyviä käytäntöjä sinne, missä ongelmia on ollut, Akselin sanoo.

Miten se tapahtuu?

– Asia pitää keskustella selväksi jokaisen lapsiryhmän vanhempainillassa. En kuitenkaan suosittele kokonaan kutsujen levittämisen kieltämistä, se menee vähän poliisimaiseksi puuhaksi.

Mikä on vallitseva käytäntö Hämeenlinnassa?

– Kirjava. Meillä on 27 päiväkotia ja niiden sisällä paljon ryhmiä.

Ovatko synttärikutsut ihan aidosti ongelma?

– No tuntuu, että tämä on vähän sukupuolikysymyskin. Tyttöjen kanssa on ollut enemmän ongelmia. (HäSa)

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic