Kanta-Häme

Saako rahat takaisin, jos bändi soittaa playbackinä?

Silloin tällöin kuulee pettyneiden festarikävijöiden arvioivan, että joku bändi on festivaaleilla soittanut playbackinä eli taustanauhoilla.

Mitä mieltä olet festivaaleilla playbackinä esiintymisestä, Wanaja Festivalin promoottori Mikko Hansson?

– Se on nurinkurista. Festivaaleilla kyse on elävästä musiikista, mutta sitten joku ei esiinnykään livenä, joten pettymyshän se on. Onneksi sellaista sattuu tosi harvoin. Itse olen sitä mieltä, että festivaaleilla pitää esiintyä livenä.

Voiko festivaalin järjestäjä periä rahojaan takaisin sen vuoksi, jos joku ei oikeasti soita tai laula?

– Ei voi.

Millaisia kikkoja bändit käyttävät lavalla?

– Nykyäänhän rokki on usein muistitikulla. Esimerkiksi aika paljon bändit käyttävät erilaisia sämplejä, jotka kytketään äänentoistoon ja sitten vain lauletaan päälle. On myös kaikenlaista säksätystä, jota soitetaan playbackinä bändin päälle, koska sitä ei voi muuten edes soittaa. Tämä on ihan yleinen trendi. Onneksi on vielä apulantoja, jotka soittavat kaiken livenä.

– Sitten on myös artisteja, jotka ovat esimerkiksi niin perfektionisteja, eivätkä pysty kaikkea laulamaan yhtä hyvin tai korkealta kuin levyllä. Silloin näitä korkeita lauluosuuksia soitetaan singbackinä. Sellaista sattuu onneksi äärimmäisen harvoin.

Huomaako keskivertofestivaalikävijä, jos bändi esiintyykin playbackinä?

– Ei, mutta ammattilainen kyllä kuulee sen. Silloin esiintymisessä ei ole säröjä eikä rösöjä.

Miten artistit valmentautuvat takahuoneessa festivaalikeikalle, kun monet artistit juoksevat festivaaleilta toisille?

– Aika moni tilaa nykyään teetä, sitruunaa ja hunajaa. Alkoholin läträys on vähentynyt huomattavasti. Äärimmäisen harvoin artisteilla lipsahtaa humalan puolelle.

Miten itse valmistaudut viikonlopun koitokseen?

– Keväällä teemme kaikki mahdollisimman valmiiksi, jotta tapahtumaviikolla ei tarvitse olla sormi suussa. Tärkeää on tietää koko ajan mitä tapahtuu. Sen lisäksi pitää nukkua hyvin, että aivot pelaavat. HÄSA