Kanta-Häme

Saako vuokrasopimukseen sitoa vuodeksi?

Vuokranantajat vaativat usein, että vuokralaisen pitää sitoutua sopimukseen vähintään vuodeksi. Asukkaan elämäntilanteen muuttuessa asunnosta voi kuitenkin olla tarve päästä eroon aikaisemmin. Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita kertoo, että yleensä tilanteet ratkeavat, mutta siihen tarvitaan rahaa.

Saako vuokranantaja vaatia, että vuokralainen sitoutuu asunnon vuokraamiseen vuodeksi?

– Jos määräaikaisuudesta tai muista ehdoista ilmoitetaan jo vuokrailmoituksessa, se on täysin sallittua. Vuokralaisen pitää tietää, mikä on sopimuksen sitovuus viimeistään silloin, kun hän menee katsomaan asuntoa. Muuten vuokranantaja toimii hyvän tavan vastaisesti. Meille tulevien yhteydenottojen määrästä voi päätellä sen, että vuokranantajat ovat ymmärtäneet, että uuden vuokralaisen etsiminen on suuri vaiva. Sen takia vuokralaisia yritetään sitoa asuntoihin pidemmäksi aikaa.

Jos oma elämäntilanne muuttuu, saako asunnon jälleenvuokrata eteenpäin?

– Suosittelemme, että vuokralainen neuvottelisi vuokranantajan kanssa siitä, voiko hän päästä asunnosta kokonaan eroon ja millä edellytyksillä. Tämä ei välttämättä onnistu eikä ainakaan niin, että eroon pääsee ilmaiseksi. On kohtuullista, että vuokranantaja pyytää vähintään uuden vuokralaisen hankkimisesta koituvat kulut. Joskus vuokralainen joutuu maksamaan esimerkiksi muutaman kuukauden vuokran. Jälleenvuokraaminen on sallittua, jos se sopii vuokranantajalle. Silloin lähtevä vuokralainen on kuitenkin usein vastuussa uudesta vuokralaisesta.

Voiko sopimuksen irtisanoa kesken sopimuskauden?

– Jos vuokralainen esimerkiksi vaihtaa paikkakuntaa tai muuttaa ulkomaille, hän voi hakea tuomioistuimelta lupaa irtisanomiselle. Se on monimutkainen menetelmä, ja päälle tulee vielä irtisanomisaika. Myös vuokranantaja voi hakea irtisanomista tuomioistuimesta. Jos sopimuksen päättämisestä päästään sopuun, vuokralaisen kannattaa ottaa irtisanomissopimus aina kirjallisena. Siihen pitää merkitä milloin vuokrasuhde päättyy, mikä on korvaus sekä milloin avaimet luovutetaan ja huoneisto tarkistetaan.

Oona Lohilahti

Päivän lehti

4.4.2020