Kanta-Häme Hämeenlinna

Saako yksityistilaisuuksia nyt järjestää? Koostimme, millaisia koronararajoitukset ovat syyskuussa, lue tästä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Suomessa on todettu tiistaihin mennessä 56 uutta koronatartuntaa. Aluehallintovirastot päivittivät, mitä syyskuussa pitää huomioida, jos alkaa järjestää tapahtumia. Kokosimme alle koronarajoituksia ja -suosituksia.
Sairaanhoitaja otti koronavirustestiä Forssan sairaalassa elokuussa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Sairaanhoitaja otti koronavirustestiä Forssan sairaalassa elokuussa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Koronavirusrajoitukset muuttuivat syyskuun alussa, ja suurin muutos koskee varsinkin tapahtumien turvallisuusrajoituksia.

Aluehallintovirastot (avit) julkaisivat tiistaina yhteisen tiedotteen siitä, mikä muuttuu. Koostimme myös muita ajankohtaisia ohjeita alle.

Yksityistilaisuuksia saa järjestää myös ravintoloissa

Toistaiseksi kaiken kokoisia tapahtumia saa Aluehallintovirastojen mukaan järjestää.

Jos tapahtumaan osallistuu yli 50 ihmistä, on noudatettava Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön laatimia turvallisuusohjeita. Vielä elokuussa ohjeita piti noudattaa yli 500 hengen tilaisuuksissa, joten avit ovat päivittäneet ohjeistuksensa.

Häät, hautajaiset ja syntymäpäiväjuhlat ovat yksityistilaisuuksia, joten kokoontumisrajoitukset eivät koske näitä varsinkaan, jos tilaisuudet järjestetään yksityisissä tiloissa.

Jos yksityistilaisuuden järjestää ravintolassa, pitää kuitenkin noudattaa ravintoloita koskevia koronaohjeita.

Lue myös: STM: Kokoontumisrajoitus onkin yhä 500, ei 50 – Ohjauskirjeestä oli pudonnut nolla pois (24.8.2020)

Ravintoloita yhä rajoitettu

Toistaiseksi ravintoloiden toiminta on edelleen rajoitettu.

Ravintoloissa pitää yhä noudattaa hygienia- ja turvallisuusohjeita. Jokaiselle asiakkaalle pitää muun muassa edelleen olla istumapaikka.

Lue myös: Riittääkö käsidesi Hämeenlinnan ravintoloissa? – Jos koronatoimissa on puutteita, avi voi sulkea ravintolan (16.8.2020)

Kasvomaskisuositus on yhä voimassa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL antoi elokuussa kasvomaskisuosituksen, joka on yhä voimassa.

Nykyisen suosituksen mukaan kasvomaskia suositellaan käytettäväksi muun muassa joukkoliikennevälineissä. Lisäksi sitä suositellaan käytettävän paikoissa, joissa ei ole mahdollista pitää turvaväliä muihin ihmisiin. Kunnat ovat myös tarjonneet kasvomaskeja vähävaraisille.

Lue myös: Kasvomaskit ovat riittäneet Hämeenlinnan jakelupisteillä – Maskeja jaettu noin 2400 kappaletta (21.8.2020)

Matkustusta suositellaan vältettäväksi

Suomen hallitus suosittelee edelleen kansalaisia välttämään matkustamista varsinkin maihin, joissa koronaviruksen tartuntariski on suuri.

Rajaliikennettä on Suomessa yhä myös rajoitettu.

Lue myös: Helsinki-Vantaalla on tällä hetkellä kahdenlaista koronatestausta, joista toista valvoo poliisi – Silti läheskään kaikkia matkustajia ei voida testata (26.8.2020)

56 uutta koronatartuntaa

Suomessa on THL:n mukaan todettu tiistaina 56 uutta koronavirustartuntaa. Loppukesästä virustestausta on myös lisätty, ja THL:n mukaan Suomen virustestauskapasiteetti on tällä hetkellä noin 14 000 testiä päivässä.

Lue myös: Miksi osassa koronatesteistä otetaan kolme näytettä kolmea eri kautta? Miksei yksi riitä? Terveystalon ylilääkäri vastaa

Kanta-Hämeessä koronatartuntojen määrä on toistaiseksi edelleen pysynyt rauhallisena. Maakunnassa on todettu 128 koronavirustartuntaa keväästä lähtien, ja yksi on kuollut viruksen aiheuttamaan tautiin.

Elokuun lopussa uusia koronavirustapauksia on todettu maakunnassa harvakseltaan, eikä Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri ole elokuun 26. päivän jälkeen raportoinut uusista tartunnoista.

Viime päivinä koronavirusta on tavattu varsinkin Kainuussa ja Keski-Suomessa. Eniten tapauksia on toistaiseksi ollut Uudellamaalla.

Lue myös: Jyväskylässä korkein määrä uusia koronatartuntoja huhtikuun alun jälkeen – Altistuneita pelätään olevan jopa satoja (31.8.2020)

Koronavilkku julkaistu

Suomessa julkaistiin tällä viikolla Koronavilkku-sovellus, jonka tarkoituksena on helpottaa tautiketjujen havainnoinnissa. Sovellus on ladattavissa IOS- ja Android-käyttöjärjestelmille.

Lue myös: Koronavilkku-sovellus ladattu jo 880 000 kertaa – Miljoonan käyttäjän tavoite lähellä rikkoutumista

Lue myös: Kommentti: Mobiilisovellukset ovat toimiakseen aina vaatineet pääsyä älypuhelimen eri kolkkiin, mutta vasta Koronavilkku saa ihmiset varpailleen

Päivän lehti

28.9.2020

Fingerpori

comic