Kanta-Häme

Sääksimies Juhani Koivulle kultainen tunnustus

Lintuharrastusjärjestö Birdlife Suomi on palkinnut Juhani Koivun kultaisella ansiomerkillä yhdistyksen 40-vuotisjuhlassa.

Hämeenlinnalainen Juhani Koivu on tutkinut ja rengastanut petolintuja jo yli 60 vuoden ajan. Häntä pidetään suomalaisen viirupöllötutkimuksen uranuurtajana ja lisäksi hän on seurannut kanahaukkaa.

Parhaiten Koivu kuitenkin tunnetaan sääksien puolesta tekemästään työstä.

Juhani Koivu oli luomassa sääksien suojeluun ja tutkimiseen erikoistunutta Sääksisäätiötä vuonna 1990 ja hän on rakentanut sääksille 500–600 tekopesää. Hän toimii edelleen säätiön toiminnanjohtajana.

Hän on myös ideoinut ja luonut maailmanlaajuisesti tunnetun Kangasalan Pohtiolammen Sääksikeskuksen, jonne saapuu joka kesä valo- ja elokuvaajia ympäri maailmaa seuraamaan kalalammikoista saalistavia sääksiä.

Toisen kultaisen ansiomerkin Birdlife myönsi lietolaiselle Arto Kalliolalle, joka on toiminut Turun lintutieteellisessä yhdistyksessä 1970-luvulta lähtien. Hän on myös vaikuttanut Sääksisäätiössä yli 20 vuotta.

Kalliola on myös järjestänyt lintuharrastuskursseja kansalaisopistoissa sekä organisoinut opastettuja lintukävelyitä Turun Ruissalossa vuodesta 2004.

Birdlife Suomen kultainen ansiomerkki voidaan antaa valtakunnallisesti tai kansainvälisesti erittäin merkittävästä ja yleensä hyvin pitkäaikaisesta, yli 25 vuotta jatkuneesta toiminnasta lintujen harrastuksen, tutkimuksen, suojelun tai yhdistystoiminnan edistämiseksi.

Birdlife Suomen uudeksi hallituksen puheenjohtajaksi valittiin kokkolalainen valtiotieteen kandidaatti ja lintuharrastaja Johan Hassel. (HäSa)

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic