Kanta-Häme

Sääksiseurantaa jatketaan entiseen tapaan

Ilmari-sääksen kuolema ei vaikuta sääksien satelliittipaikannuksen tulevaisuuteen.

– Ensi kesää varten on tilattu yhteensä kuusi lähetintä, jotka aiotaan asentaa lintuihin ensi kesän aikana, kertoo projektin tieteellinen johtaja, professori Pertti Saurola.

Saurola kertoo yhden linnun seuraamisen satelliitin avulla maksavan noin 5 000 euroa.

Satelliittipaikannuksen avulla halutaan selvittää sääksien muuttoa sekä saalistusalueita. Suomen kulttuurirahasto luovutti vastikään sääksiseurantaa varten 45 000 euron suuruisen lahjoituksen.

Kuolinsyynä sää tai salametsästys

Ilmarin kuolinsyy on toistaiseksi tuntematon. Viimeisin GPS-paikannus linnusta on viime viikon maanantailta Libyasta, jolloin Ilmari lähti ylittämään Välimerta.

Välimeri on Saharan autiomaan lisäksi muuttolinnulle raskas väli. Esimerkiksi Ruotsiin palaavat linnut lentävät Saurolan mukaan Välimeren sijaan Espanjan yli, ja säästyvät myös matkalta useammin hengissä.

Doppler-paikannusten mukaan Ilmari olisi pudonnut mereen vain parinkymmenen kilometrin päässä Kreikan rannikosta.

Saurola arvelee putoamisen syyksi sääolosuhteita tai salametsästystä.

– Joku voisi viisastella ja sanoa, että olisi kannattanut lentää yli Italian. Vaikka Ilmari olikin kokenut matkaaja, senhetkisten säätietojen mukaan sillä oli vastatuuli, sadetta sekä mahdollisesti ukkosta. Joku on myös saattanut ampua rauhoitetun linnun veneestä ihan huvikseen.

Vain yhdestä havaintoja

Ilmari oli yksi kolmesta seurantasääksestä.

Myöskään Kokemäellä pesineestä Lallista ei ole saatu havaintoja kahteen viikkoon. Tämä saattaa Saurolan mukaan johtua myös esimerkiksi lähettimen rikkoutumisesta tai putoamisesta.

Mosambikissa talvehtinut Heikki on sen sijaan paikannustietojen mukaan hyvää vauhtia matkalla Lappiin.

Ensi kesänä on Saurolan mukaan tarkoitus seurata erityisesti juuri Lapissa pesiviä sääksiä, mahdollisesti kokonaista lintuperhettä molempine emoineen ja poikasineen.

Ensi kesäksi tilatut uudet lähettimet toimivat aurinkopaneelilla.

– Ne antavat nykyisiä lähettimiä tarkempaa tietoa ja paikannustietoja jopa minuutin välein. Koska olemme mukana kansainvälisessä koululaisprojektissa, jossa oppilaat seuraavat sääksien matkaa, ovat tarkat lähetintiedot entistäkin kullanarvoisempia, Saurola sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic