Kanta-Häme

Saara Aalto on raivannut tietä muillekin artisteille

Turkulainen laulaja-lauluntekijä Suvi Åkerman löytää paljon yhtäläisyyksiä itsensä ja Saara Aallon välillä: heillä molemmilla on draivi tehdä musiikkia englanniksi ja halu esiintyä kansainväliselle yleisölle.

Keväällä The Voice of Finland -laulukilpailun Suomessa voittanut Åkerman ajattelee, että kykyjenetsintäkilpailuista on artistille aina hyötyä. 

Åkerman toivoo ja uskoo, että Saara Aallon Britannian X Factorista saama menestys kuplisi myös muiden suomalaisartistien suuntaan.

– Hän on avannut kansainvälisen uran kaikille. Saara on avannut portteja, ja Suomi tulee kartalle, Åkerman miettii.

Åkerman on yksi niistä artisteista, joihin Saara Aallon menestys valaa uskoa.

– Haluaisin ajatella, että uudet tuulet puhaltaisivat Suomen musiikkiteollisuudelle. Tulee sellainen olo, että tuollaisia unelmia pystyy saavuttamaan, hän sanoo.

Åkerman kertoo jutelleensa äidilleen noin vuosi sitten, että jos hän ei menesty The Voice of Finlandissa, hän haluaisi hakea mukaan X Factoriin. Aivan samanlaista urapolkua kuin Saara Aallon hän ei kuitenkaan itselleen suunnittele. 

– Haluaisin hakea Euroviisuihin, Åkerman paljastaa.

Konkreettisin hyöty The Voice of Finlandin voitosta Åkermanille on ollut levytyssopimus Universal Musicin kanssa. Hän katsoo, että ilman kykyjenetsintäohjelmaa levy-yhtiö olisi voinut sanella, että Åkermanin pitää laulaa suomen kielellä.

Näin ei käynyt. Viime perjantaina Åkermanilta julkaistiin englanninkielinen  Stronger Than You Think  -sinkku. Åkerman katsoo, että voitto ja näkyvyys kykyjenetsintäkilpailussa tuovat artistille uskottavan neuvotteluaseman.

– Saara on saanut X Factorista paljon lisää kansainvälistä näkyvyyttä. Sitä kautta hän on pystynyt kasvattamaan uskollista fanikuntaansa ja se varmasti vaikuttaa hänen keikkamyyntiinsä, Åkerman arvioi.

Aaltoa Helsingin Pop & Jazz Konservatoriolla laulussa kymmenen vuotta sitten opettanut Ira Kaspi toteaa, että laulunopiskelijoilla on hyvin erilaisia mielipiteitä kykykilpailuihin osallistumisesta.

–  Se on ristiriitainen asia, hän sanoo.

Nykyään Kaspi toimii opettajana Sibelius-Akatemiassa, ja hänellä on oma laulustudio.

Kaspin mukaan laulajat saavat kilpailuista paljon kaivattua näkyvyyttä tavalla, jota ei muualta usein saa. Vastaan tulee kuitenkin artistin paineensietokyky.

– Se vaatii monenlaista kouluttautumista ja valmistautumista, ja siitäkään huolimatta kaikista ei vain ole siihen, Kaspi sanoo.

Kaspi uskoo, että juuri tälle asialle Saara Aallon on onnistunut tehdä jotain: Hänen raivaamalla tiellään nähdään tulevaisuudessa uudella tavalla uskaltavia artisteja.

– Mielestäni Saara on kouluttanut meitä suomalaisina ihmisinä uskaltamaan, haaveilemaan isosti, hän sanoo.

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic