Kanta-Häme

Saarioisten alueelle tulossa kerrostaloja

Aseman seutu saattaa saada uutta ilmettä melko nopeastikin, jos maaomistajien suunnitelmat toteutuvat.

Kaupunginhallitus käsittelee maanantaina esitystä, että Saarioisten alueen suunnittelusta järjestettäisiin loppuvuodesta arkkitehtikilpailu.

Suunnittelualueen maanomistus jakautuu kaupungin ja Saarioisten kiinteistöyhtiön Mestari Kiinteistö oy:n kesken.

Kiinteistöyhtiö on tehnyt omistamastaan alueesta esisopimuksen YIT Rakennuksen kanssa.

Kaupunki ja Mestari Kiinteistö ovat tehneet keskenään puitesopimuksen alueen kehittämisestä. Kaupunginhallitus käsittelee sopimusta maanantaina.

Pysäköinti ratkaistaan

Sopimus lähtee siitä, että aluetta kehitetään kokonaisuutena vähintään kortteleittain.

Tavoitteena on keskustaa vastaava tehokas kerrostalorakentaminen. Teollisuusalueen perintö on tarkoitus säilyttää määrittelemällä erikseen suojeltavat rakennukset.

Vt. kaupunginjohtaja Juha Isosuon mukaan suunnittelun piiriin tulevat myös rautatieaseman pysäköintialueet, koska tälläkin alueella pysäköinnin järjestäminen on iso kysymys.

– Jos nykyisiä pysäköintialueita suunnitellaan rakennettavan, pitää pysäköinnille löytää muita ratkaisuja.

Alueelle on kehitettävä kohtuuhintainen mahdollisuus työmatkapysäköintiin, todennäköisesti pysäköintitalo.

– Jo nyt rautatieaseman seutu on ihan tukossa.

Omaleimaisuus tavoitteena

Asemanseutu on tärkeä sekä kaupunkirakenteellisesti että -kuvallisesti. Sinne on tavoitteena asemakaava, joka mahdollistaa omaleimaisen asuntorakentamisen.

Myös historiallisen sijainti ja näkymät on otettava huomioon. Asemanseudun uuden asuinalueen tulee myös olla edustava sisääntulojulkisivu.

Arkkitehtikilpailu järjestetään aate/ideakilpailun luontoisena kutsukilpailuna jo tämän vuoden lopulla. Kilpailun pitäisi ratketa tammikuussa.

YIT Rakennus asettaa kaupungin hyväksymän konsultin valmistelemaan arkkitehtikilpailun materiaalia. Työ tehdään yhteistyössä maankäytön suunnittelun kanssa. Ensivaiheessa YIT vastaa kilpailun kustannuksista.

Nopea aikataulu

Alustavan aikataulun mukaan arkkitehtikilpailu ratkeaa tammikuussa 2014. Kaavoitus alkaa heti sen jälkeen. Kaavan pitäisi olla valmis vuoden 2015 alkupuolella.

Rakentamisen suunnitellaan alkavan syksyllä 2015. Koko alueen rakentumiseen arvellaan kuluvan yli 10 vuotta.

Aikaisemmin Varikonniemen tuntumaan on kaavailtu noin 600-700 asuntoja aluetta siten, että seudun ulkoilumahdollisuudet säilyisivät vähintäänkin nykyisellään.

Juuri hyväksytyssä liikennesuunnitelmassa on varauduttu rakentamaan kevyen liikenteen silta Lukiokadun päästä Varikkoniemen puolelle. (HäSa)

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic