Kanta-Häme

Saarioisten arkkitehtikilpailu viivästynyt

Saarioisten entisen niin sanotun Mensan tontin arkkitehtikilpailun tulosten piti olla valmiina jo tammikuussa, mutta kilpailun järjestäminen odottaa yhä YIT Rakennus oy:n päätöstä.

Hämeenlinnan kaupunki ja vanhan tehdasalueen omistaja ovat neuvotelleet pitkään alueen maankäytöstä.

Viime kesäkuussa kaupunginhallituksen hyväksymän puitesopimuksen mukaan rakennustöiden pitäisi alkaa vuoden 2015 syksyllä.

Aikataulu on kuitenkin nyt täysin avoin.

Saarioisten kiinteistöyhtiö Mestari Kiinteistö oy:n ja YIT Rakennus oy:n vuoden 2012 tammikuussa allekirjoittaman esisopimuksen mukaisesti YIT Rakennus käy maanomistajan puolesta jatkoneuvottelut asiassa.

Vuokrasopimuksia juuri jatkettu

Saarioisten vanhojen Mensan säilyketehtaan rakennusten vuokrasopimuksia on pääosin jatkettu vuoden 2016 toukokuun loppuun.

– Vuokralaisten saama koskee kaikkia muita rakennuksia paitsi Vaakunan puolella olevaa eläinruokatehdasta, joka tyhjennetään meneillään olevan lämmityskauden jälkeen, kertoo hiihtolomamatkalta tavoitettu johtaja Olavi Virtanen Saarioisilta.

Arkkitehtikilpailu valmisteltu pitkälle

Arkkitehti Jari Jokivuo Hämeenlinnan kaupungin maankäytön suunnittelusta on kuulunut Saarioisten alueen arkkitehtikilpailun ohjausryhmään.

Kaupungin toive on Jokivuon mukaan sellainen, että arkkitehtikilpailu järjestettäisiin kutsukilpailuna, jolloin osallistujien määrä olisi rajoitettu.

– Kilpailun järjestämistä on valmisteltu jo pitkälle, mutta asia on jäänyt YIT Rakennuksen harteille.

Ratkaiseva palaveri piti Jokivuon mukaan olla jo viime vuoden loppupuolella, mutta asiasta ei ole kuulunut tiedusteluista huolimatta kuin sen verran, että rakennusyhtiössä on ollut muita kiireitä.

Action Factory ehti muuttaa

Elämystehdas Action Factory ehti jo tehdä nopealla aikataululla vuokrasopimuksen uusista tiloista, kun entinen vuokranantaja ilmoitti viime syksynä, että Saarioisten tilat eivät todennäköisesti ole enää pitkään käytettävissä.

Action Factory muutti pari viikkoa sitten Virvelintie 12:een entisiin Stemma-huonekaluliikkeen tiloihin.

– Toki olisimme olleet kiinnostuneita jatkamaan myös Saarioisilla, mutta joskus pitää tehdä nopeita päätöksiä. Tarvitsemme toiminnassamme hyvin suuria tiloja ja sellaiset tulivat tarjolle huonekaluliikkeen lopettaessa, kertoo yrittäjä Lasse Pakarinen.

Saarioisten tehdasrakennuksessa toistakymmentä vuotta toimineella Action Factoryllä on uudessa paikassa noin 2 000 neliötä tilaa kahdessa kerroksessa.

Hämeen Sanomat ei tavoittanut tiistaina YIT Rakennus oy:n edustajaa kommentoimaan Saarioisten alueen mahdollisen arkkitehtikilpailun aikataulua. (HäSa)

Päivän lehti

5.6.2020