Kanta-Häme

Säästökuuri ei näy turvallisuudessa

Hämeenlinnan vankilan hyllytetty johtaja Tuomo Kärjenmäki ei palaa johtajan paikalleen ainakaan vuoteen.

Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Esa Vesterbacka sanoo, että Kärjenmäki siirtyy erityistehtäviin ensi vuodeksi. Hän on mukana asiantuntijana hankkeessa, jossa kehitetään uutta teknistä sovellusta tuomioiden täytäntöönpanoon.

Kärjenmäki valitti sakkotuomiostaan hovioikeuteen. Asiaa ei ole vielä ratkaistu hovissa.

Paljuselleistä eroon

Hämeenlinnan vankilan remontti toteutetaan. Kustannusarvio on noin 40-45 miljoonaa euroa ja rahoitus on jo puoliksi saatu.

Vesterbacka kertoo, että tarvesuunnittelua remonttia varten on tehty, mutta varsinaista päätöstä rakennustyön aloittamisesta ei ole tehty. Remontin aikana päästään esimerkiksi paljuselleistä eroon. Myös vankisairaala jää paikalleen, mutta pienempiin tiloihin.

Vesterbacka ei halua vielä tarkemmin kertoa, mitä kaikkea Hämeenlinnan vankilaan tehdään. Tavoite kuitenkin on, että vankilan remontti on valmiina vuoteen 2016 mennessä.

Pääjohtaja Esa Vesterbacka vieraili keskiviikkona Hämeenlinnan vankilassa. Vankilan henkilökunta otti remonttisuunnitelmat vastaan ilolla.

– Sellaista viestiä tuli, että vankilaa ei lakkauteta, kun remontoidaan. Uhkaa lakkauttamiseen ei ole.

Peruskorjaus aiheuttaa muutoksia vankilan toimintaan. Remontin aikana vankila ei voi toimia samassa laajuudessa kuin nyt. Mitään täsmällisiä suunnitelmia siitä ei ole, kuinka esimerkiksi vankien sijoittaminen remontin aikana hoidetaan.

Vankiloita kiinni, paikkaluku ennallaan

Haminan vankila suljetaan ensi vuonna. Säästöpaineita on muuallakin, mutta linjaus on, ettei muita vankiloita suljeta – vielä.

– Lähivuosien aikana teemme suunnitelman vankilaverkostosta. Seuraavat vankiloiden lakkautukset ovat aikaisintaan vuonna 2015.

Vesterbacka sanoo, että säästöpaineet ovat kovat, eikä nykyistä laitoskantaa pystytä ylläpitämään ilman lisäresursseja.

Pääjohtaja kuitenkin linjaa, että vankiloiden paikkaluku pysyy ennallaan.

– Keskittämistä. Esimerkiksi, jos Keravan vankila lakkautetaan, niin Vantaalle pitää järjestää lisää paikkoja. Vankiloiden rakenne muuttuu niin, että henkilökuntaa tarvitaan vähemmän.

Säästökuuri vaikuttaa oleellisesti arkityöhön vankiloissa. Totuttuja työtapoja on muutettava. Samalla kuitenkin turvallisuustaso on pidettävä ennallaan.

Kansalaisten turvallisuuteen vankiloiden tehostamisella ei ole Vesterbackan mielestä vaikutusta.

– Hallitulla riskinotolla voidaan turvallisuudesta pitää kiinni. Vaikka avolaitoksia on entistä enemmän, niillä ei ole yhteiskunnan turvallisuudelle merkitystä. (HäSa)

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic