Kanta-Häme

Säästökuuri puree työntekijöihin

Henkilöstön menoista haetaan Riihimäellä puolen miljoonan euron säästöjä heti ensi vuoden alkajaisiksi. Lakisääteisiä tehtäviä hoitavat työntekijät eivät joudu leikkausten kohteeksi.

– Minä painoin väärää nappia kaupunginvaltuustossa, kun äänestimme 500 000 euron henkilöstömenojen leikkauksesta. Olin sitä mieltä, että valtuuston olisi tullut pitäytyä keväisessä päätöksessä, etteivät henkilöstömenot saa kasvaa.

Näin perustelee kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Pertti Mäkelä (kok.) sitä, miksi kaupunginhallitus aikoo käynnistää uudelleen henkilöstömenojen leikkaukset vaikka ne kaatuivat valtuustossa.

Pertti Mäkelä arvelee, että kaupunginhallituksessa enemmistö asettuu säästötarpeen puolelle.

– Jos säästöjä päätetään lähteä valmistelemaan, katsotaan mahdollisuudet vähentää menoja eläköitymisten avulla, virkojen täyttämisen lykkäämisellä, vapaaehtoisin palkattomin lomin.

Mäkelä itse ei pidä lomautuksia hyvänä vaihtoehtona, jolleivät ne koske koko henkilökuntaa tasavertaisesti.

Säästöjen metsästyksen yhteydessä joudutaan pohtimaan uudelleen myös virkapakettia ja siitä valtuustossa poistettuja kahta tointa ja yhtä virkaa.

Talousarvion käsittelyssä kaupunginvaltuuston piti saada aikaan päätös puolen miljoonan euron henkilöstösäästöstä, mutta Pertti Mäkelän virheääni kaatoi säästöpaketin.

– Jos henkilöstösäästö olisi hyväksytty, sillä olisi varmasti ollut merkitystä myös virkapaketin hyväksymiseen. Toisaalta valtuutetut myös olivat sitä mieltä, että jos uudet virat ovat todella välttämättömiä, syntyy karsittavaa enemmän.

Ennen kaupunginhallituksen käsittelyä hallitus joutuu vielä selvittämään, oliko työllisyyden hoitoa koskevien toimien ja viran poistaminen laillista. Mäkelä vakuuttaa, että virheelliset päätökset korjataan.

– Olisin odottanut, että paikalla olleet lakimiehet olisivat kokouksessa puuttuneet tilanteeseen, jos oli syntymässä virheellinen päätös, Mäkelä ihmettelee.

Riihimäen kaupunginhallitus käsittelee jo ensi maanantaina työllisyyden hoitoon tarvittavia toimia, joista hallitus on jo aiemmin perustanut kaksi.

Lisätalousarvion valmistelu alkaa ensi vuoden puolella ja se on tarkoitus saada maaliskuussa kaupunginvaltuuston käsiteltäväksi. HÄSA