fbpx
Kanta-Häme

Säästöpaketissa Riihimäki-lisä

Riihimäki-lisä on lähes ainoa taloustoimikunnan esittämistä isoista säästövaatimuksista, jonka Riihimäen kaupunginjohtaja Seppo Keskiruokanen on pystynyt sisällyttämään ensi vuoden talousarvioesitykseensä.

– Jostakin on löydettävä säästöä. Esitän säästöä, vaikka se voi saada käsittelyssä kylmää kylpyä, Seppo Keskiruokanen perustelee.

Taloustoimikunnan esittämistä ja riihimäkeläisiä paljon puhuttaneista säästöistä valtaosaa ei pystytä toteuttamaan.

Keskiruokanen sanoo yksioikoisesti, ettei taidemuseota ja kaupunginmuseota voida yhdistää Suomen lasimuseon tiloihin. Yhtä mahdotonta on taidemuseon lakkauttaminen, joka parhaillaan kuohuttaa ajatuksenakin kaupungissa.

– Taidemuseo on museaalisesti arvokas ja kaupungille on tärkeää pitää sitä yllä. Teosten myymistä nyt ei voi edes ajatella.

Ensi vuonna ei edes Riihimäen teatterin avustusta leikata. Teatterin on kuitenkin selvitettävä muutokset toiminnassaan, jotta teatterin avustus voidaan jatkossa pudottaa 500 000 euroon. Teatteri saa hengähdysaikaa vuoden verran, jos 120 000 euron leikkausta lykätään.

Varhaiskasvatuksen ja koulujen opetusryhmien kokoa saatetaan kasvattaa, mutta vain, jos lainsäädäntö sallii. Lasten iltapäiväkerhoista, Montessorikoulusta tai musiikkipainotteisesta opetuksesta ei säästöjä löydy. Ne jatkavat ennallaan.

Kaupunki ei ensi vuonna jatka kovaa rakentamisen tahtiaan, vaan keskittyy kunnossapitoon. Uramon kouluremontin valmistelu ei ehdi ensi vuodeksi.

– Esitän kaupungintalon kaikkiaan 3,9 miljoonan euroa maksavan saneerauksen aloittamista, mutta hanke jakautuu usealle vuodelle.

Henkilöstöpaketti tuo kahdeksan uutta virkaa tai tointa lähinnä koulupuolen tarpeisiin.

Verotulojen ei ennusteta kasvavan, mutta toisaalta kaupungin toimintakulutkin ovat kääntyneet miinukselle. Kasvun sijaan toimintamenot supistuvat 0,5 prosentilla. Velka kääntyy hienoiseen laskuun.

Riihimäen kaupunginhallitus käsittelee budjettiesitystä ensi maanantaina ja kaupunginvaltuusto maanantaina 7. joulukuuta. HÄSA

Menot