Kanta-Häme

Säästöt alkavat näkyä lukittuina ovina

Hämeenlinna-Vanajan seurakunta saattaa pystyä säästämään henkilöstömenoissa joutumatta irtisanomaan ketään.

Tältä näyttää nyt, kun pelkkä yt-neuvottelujen aloittamisen käsitteleminen on seuraavan kerran ohjelmassa lokakuussa. Seurakuntien yhteisen kirkkoneuvoston talous- ja henkilöstöjaosto käsittelee asiaa 3. lokakuuta.

– Kun virkoja vapautuu luontaisesti, ne jätetään täyttämättä. Tämä tarkoittaa eläköitymisiä ja siirtymisiä muihin tehtäviin. Tämä on meidän reittimme hakea säästöjä, sanoo kirkkoherra Timo Kalaja.

Seurakuntalaisille säästöt alkavat näkyä aikaisintaan ensi vuonna. Henkilöstön väheneminen vaikuttaa esimerkiksi kiinteistöjen ovien avoinnapitämiseen.

– Kaikki tilamme ovat olleet käytettävissä vuorokauden ympäri koko viikon. Nyt joitakin taloja saatetaan pitää kiinni esimerkiksi maanantaisin ja tiistaisin. Aikataulua tästä ei ole tehty, mutta kesken kauden muutoksia ei lähdetä tekemään.

Kiinteistöjen lämmityskuluista säästöjä ei haeta.

– Kuluista 65–70 prosenttia on henkilöstömenoja. Tilojen lämpötilan alentaminen on marginaalinen säästö – ja voi tulla takaisin urkuhuoltoina, sillä isot lämpötilanvaihtelut vaikuttavat soittimiin, Kalaja sanoo.

Alkusyksy ei vielä tuo vastauksia. Seurakunnat esittävät talousarvionsa lokakuun loppuun mennessä, yhteinen kirkkoneuvosto käsittelee niitä 21. marraskuuta ja yhteiseen kirkkovaltuustoon ne päätyvät 19. joulukuuta.

Yhteinen kirkkovaltuusto päätti jo kesällä nostaa kirkollisveroprosenttia. Ensi vuonna se on 1,30. Lisäksi hyväksyttiin säästöohjelma, jolla tavoitellaan vuosittain 800 000 euron säästöjä.

– Kun väkeä on vähemmän, jaamme työvuorot eri tavalla kuin nyt. Myös vuosilomat jaksotetaan uudelleen. Jos nyt on suosittu niiden pitämistä suppealla aikavälillä, seuraavaksi laajennamme niiden pitoaikaa, Kalaja listaa. (HäSa)

Päivän lehti

17.1.2020