Kanta-Häme

Säästöt iskevät lujaa Riihimäen nuoriin

– Miksi aikuisten täytyy maksaa niin paljon kaupungille veroja? ihmetteli Riihimäen nuorisovaltuuston jäsen Essi Heikkilä.

Kaupunginvaltuutettu Mirja Lammi (kesk.) taas kysyi nuorilta, miksi he luulevat kaupungin joutuvan säästämään ja säästämään.

Kysymykset esitettiin, kun nuoret ja virkamiesten, työntekijöiden, lautakuntaedustajien ja valtuutettujen joukko tapasivat tiistaina yhteisessä keskustelutilaisuudessa nuorisotalo Monarilla.

Riihimäen nuoret listasivat toiveitaan ja huoliaan päättäjille. Kouluruoka ei tällä kertaa yltänyt toive- tai moitelistan kärkeen. Nyt pelätään liikkua kaupungilla ja joudutaan etsimään uusia, halpoja harrastuksia.

Huolta liikenteestä

Nuoret kertoivat, että suojateillä on vaarallista varsinkin liikenneympyröissä. Harrastukset alkavat maksaa niin paljon, että hinta karsii käyttäjiä. Kouluruokalista voisi vaihtua puolen vuoden välein. Aikuiset leimaavat turhaan kaikki nuoret muutamien mukaan.

Syksyn kuuma peruna eli kaupungin harrastustiloista perimät vuokrat huolestuttivat nuoria. Harrastusmaksujen pelätään nousevan merkittävästi.

– Otetaanko nuorilta, aikuisilta ja vanhuksilta tasaisesti säästöjä, kysyi Jenna-Susanna Haapanen päättäjiltä.

Kansalaisopistojen maksut ovat nousseet pitkään, aikuisten liikuntapaikkamaksut nousevat ja vanhukset joutuvat maksamaan palveluasumisesta merkittävästi enemmän kuin vanhainkotipaikastaan.

– Säästöt kohdistuvat kaikkiin, korosti Mirja Lammi ja muistutti, että kaupungilla on 120 miljoonaa euroa velkaa.

Kulttuuri- ja vapaa-aikajaoston jäsen Lauri Jormanainen (sd.) valaisi nuorille, että seurat määräävät itse jäsen- ja harrastemaksut. Kaupunki aikoo periä seuroilta tiloista käyttömaksua, jota tähän saakka ei ole ollut. Siitä huolimatta harrastukset ovat maksaneet.

Vuosi aikaa toteutukseen

Vuoden kuluttua Monarilla kokoonnutaan ja tarkastellaan, ovatko nuorten toiveet kantaneet hedelmää.

Toimenpidelistalle nostettiin linja-autojen kertamaksun alentaminen kaupungissa ja reittien järkevöittäminen. Asiaa pohditaan teknisessä lautakunnassa.

Sivistyslautakunta taas paneutuu syksyn aikana ruokalistaan. Ruokahuollon päällikkö osallistuu nuorisovaltuuston kokoukseen syysloman jälkeen keskustelemaan aiheesta.

Kouluilla taas tutkitaan, voidaanko Huolenpito-hankeen kerhoissa käynnistää nuorten odottamat jokaviikkoiset lautapeli-illat vai miten toive saataisiin toteutumaan.

– Aika paljosta päätetään talousarviossa. Syksyn aikana kannattaa olla aktiivinen, kirjoittaa tai kertoa mielipiteet päättäjille. Kyllä nuoria kuullaan, kun päätöksiä tehdään, evästi kuvajaoston jäsen Lauri Jormanainen monikymmenpäistä nuorten joukkoa. (HäSa)

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic