Kanta-Häme

Säästöt iskevät Riihimäellä auringonpalvojiin ja uimareihin

Asukkaat kapinoivat, kun Riihimäen kaupunki pitää maauimalan tänä kesänä auki vain kaksi kuukautta. Helteiden keskellä tyhjillään seisovat altaat raivostuttavat, varsinkin kun myös uimalan tiedetään olevan kesän alkajaisiksi kiinni kaksi viikkoa.

Sama tilanne on edessä jälleen elokuussa, jolloin sekä uimala että maauimala pysyvät suljettuina kuun kaksi viimeistä viikkoa.

Kesäkuussa maauimalan avaamista yleisölle viivyttää Riihimäellä joka toinen vuosi pidettävät erämessut, joiden kalastusnäytökset tapahtuvat altailla. Tänä vuonna uimarit joutuvat odottelemaan messujenkin jälkeen 18. kesäkuuta saakka uimaan pääsyä.

Käyttäjiä harmittaa myös maauimalan lyhennetty aukioloaika.

– Tässä on kysymys kaupungin talouden vuoksi tehtävistä säästöistä. Liikuntatoimen edellytetään säästävän tänä vuonna kaikkiaan 135 000 euroa, josta uimalaan kohdistuu noin 40 000 euroa, toteaa sivistysjohtaja Esa Santakallio.

Uimalan liikuntalaitosesimies Marko Perälä kertoo, että maauimala pidetään tänä kesänä auki aamu-uimareille vain keskiviikkoisin.

– Kävijöitä on yleensä kourallinen ennen kello 11:tä. Illan aukioloaikaa on lyhennetty puolella tunnilla aiemmasta eli lipunmyynti loppuu kello 19 ja uimalan on oltava tyhjä kello 20.

Uimahallissa lasketaan vuosittain keskimäärin 130 000 ja maauimalassa 40 000 käyntiä.

Kuuma ja aurinkoinen toukokuu herätteli kaupunkilaiset ihmettelemään ja myös kyselemään, miksei maauimalaa voida avata ilmojen mukaan. Perälä on joutunut selittelemään tilannetta ja myös säästöjä päivittäin kyselijöille.

Nopeat ratkaisut eivät uimalassa Perälän mukaan toimi. Jo yksin altaiden täyttö, veden lämmittäminen ja kemikaalitasapainon asettaminen vievät kaksi viikkoa aikaa.

– Työntekijöiden kanssa varmasti saataisiin sovittua siirtyminen uimalaan, vaikka heille on esitettävä neljä viikkoa kattavat työvuorolistat ajoissa. Altaiden täyttö on hidas operaatio eikä mikään takaa, että poikkeuksellinen sää jatkuu. Toukokuuhan on ollut historiallisen lämmin, Perälä selventää.

Sama tilanne toistuu myös kylminä kesinä. Viime kesänä ihmiset ihmettelivät, miksi maauimalaa seisotettiin ilman käyttäjiä eikä uinteja siirretty uimalaan sisälle. Sisäaltaiden täyttö vie yhtä pitkään kuin maauimalan.

Säästöjä etsivät virkamiehet ja poliitikot ovat pitkin vuotta pohtineet myös uimalan tulevaisuutta. Vaikka uimalaa on vuosien varrella kunnostettu, Marko Perälä sanoo kunnon peruskorjauksen jääneen tekemättä.

– Uimahalli ja maauimala joudutaan väistämättä kymmenen vuoden sisään peruskorjaamaan ja se tietää isoa investointia. Siinä yhteydessä joudutaan miettimään, onko korjaaminen järkevää vai rakennetaanko uutta.

Perälä ei lähde miettimään, päätetäänkö Riihimäellä luopua koko uimalasta. Hän ei tiedä, että vastaavankokoisia uimahalleja olisi suljettu.

– Enemmänkin nyt rakennetaan uusia uimahalleja ja maauimaloita. Vanhoja halleja korvataan uusilla. Näin tehdään esimerkiksi Kuopiossa. HÄSA