Kanta-Häme

Säästöt nipistivät vuorohoitoa ja esiopetusta

Janakkalan huono taloustilanne ja säästöt ovat vaikuttaneet tänä vuonna kunnan järjestämään päivähoitoon. Vuorohoitoa öisin ja viikonloppuisin saa Janakkalassa enää Turengissa. Myös esiopetuksen järjestämistä nipistettiin tänä vuonna.

– Vuorohoidossa huononnettiin palvelutasoa niin kuin kunnan talouden tasapainottamisohjelmassa vaadittiin, sanoo varhaiskasvatusjohtaja Liisa Heikura.

Vuorohoito supistui Tervakoskella

Huononnus koski Tervakoskea. Kunta ei tarjoa siellä enää päivähoitoa viikonloppuisin eikä öiseen aikaan. Muutos tuli voimaan elokuussa.

– Haltian päiväkoti Turengissa on meillä nyt ainoa päiväkoti, joka on avoinna 24/7.

Muutos tarkoittaa käytännössä sitä, että kunta ei voi tarjota yö- eikä viikonloppuhoitoa sellaisten tervakoskelaisperheiden lapsille, joilla ei ole autoa.

Heikuran mukaan pari perhettä on pystynyt järjestämään lastensa yö- ja viikonloppuhoidon omin neuvoin. Muutamat perheet ovat taas tehneet kaikkensa järjestääkseen työvuoronsa niin, ettei yö- ja viikonloppuhoitoa ole loppujen lopuksi tarvittukaan.

Esiopetuksen lukukausi lyheni

Toinen säästöjen aiheuttama huononnus koski päiväkodeissa järjestettävää esiopetusta. Kunta supisti lukuvuoden pituutta kahdella viikolla.

– Aiemmin aloitimme samaan aikaan kuin koulutkin, mutta tänä vuonna vasta kaksi viikkoa myöhemmin.

Kunta säästi näin esimerkiksi lasten ruoka- ja kuljetuskustannuksissa.

Esiopetus ei silti vähentynyt vielä edes lain määräämään minimiin. Janakkala tarjoaa esiopetusta siis supistuksen jälkeenkin enemmän kuin laki vaatii.

Supistus ei koskenut Viralan ja Leppäkosken kouluilla järjestettävää esiopetusta.

Mutta on tänä vuonna tapahtunut myönteisiäkin asioita. Heikura mainitsee, että perhepäivähoidon varahoitoa vahvistettiin perustamalla varahoitoryhmä Jänispolun päiväkotiin.

Seudullista yhteistyötä tulossa

Lisäksi Heikura iloitsee keskusteluista, joita seudun varhaiskasvatusvastaavat ovat käyneet keskenään.

– Seutuselvitysten kautta on nousemassa yhteistyökuvioita. Tavoitteena on, että pääsemme tilanteeseen, että seudulla päivähoitopaikan voisi valita joustavasti omien työmatkojensa mukaan.

Tämä edellyttää yhteneväistä hinnoittelua kuntien kesken, jotta kunnat voivat ostaa ja myydä päivähoitopaikkoja.

– Se parantaisi perheiden palvelua.

Poliittisia päätöksiä tästä ei vielä ole, mutta Hämeenlinnan, Janakkalan ja Hattulan virkamiehet ovat Heikuran mukaan asiasta innostuneita. (HäSa)