Kanta-Häme

Säästöt puraisevat kaikkea: Alvettulan koulukin joutui lopetusuhan alle, rahaa pois myös Hämeenlinnan teatterilta ja liikuntahalleilta

Sibelius-fantasia loppuu, Museo Skogster maksulliseksi. Opetuksen, kulttuurin ja liikunnan säästöt puraisevat viranhaltijoiden mukaan tasaisesti kaikkea toimintaa.
Tapahtumista Sibelius-fantasian rahoitus on vaarassa osana talouden tasapainotusohjelmaa. Arkistokuva: Tomi Vesaharju

Hämeenlinnan kaupunki joutuu tekemään ensi vuonna säästöjä myös sivistys- ja hyvinvointitoimialalta, eli koulutuksesta, varhaiskasvatuksesta, liikunnasta ja kulttuurista.

Toimialan viranhaltijoiden budjettiesitykseen ensi vuodelle sisältyy liikuntahalliyhtiön avustuksen leikkaaminen 195 000 eurolla.

Liikuntapäällikkö Päivi Joenmäen mukaan neuvottelut säästöstä on jo aloitettu halliyhtiön kanssa. Säästömahdollisuuksina hän mainitsee esimerkiksi toiminnan tehostamisen ja henkilökunnan eläköitymisen hyödyntämisen, mutta myöntää, että hintoja pitää nostaa.

– Siihen kuitenkin pyritään, ettei korotus olisi hirveän iso, hän sanoo.

Sihy-toimialan budjettiesityksen tekstin mukaan Hämeenlinnan Liikuntahallit Oy ”voi nostaa palvelujen/tilojen hintoja enintään 3%”.

Tarkoitus on myös pidentää Hämeenlinnan uimahallin kesäajan kiinnioloaikaa.

Jo jonkin vuoden esillä ollut Kaurialan stadionin peruskorjaus ei ole tässä taloustilanteessa taaskaan toteutumassa.

– Se oli meillä ihan alussa mukana tarkastelussa, mutta äkkiä totesimme, ettei sitä peruskorjausta ole mahdollista aloittaa vielä ensi vuonnakaan, Joenmäki sanoo.

Lue myös: Hämeenlinna ja kahdeksan muuta Suomen 21:stä suurimmasta kaupungista aikoo kiristää veroja, vaikka ydinongelmia se ei ratkaise – ”Jos menot kasvavat jatkuvasti tuloja enemmän, niin epätasapainohan siinä väkisinkin tulee”

Teatterilta pois satatonnia

Hämeenlinnan teatterin avustusta leikataan satatuhatta euroa.

Sibelius-fantasiaa ei ensi vuonna järjestetä. Siitä tulee nettosäästöä 30 000 euroa. Sibelius-brändiin tehdään 15 000 euron lisäleikkaus. Kirjasto- ja museotoiminnan menoista otetaan pois 35 000 euroa.

Kulttuuripäällikkö Janne Nieminen sanoo, että kirjasto joutuu vähentämään kirjahankintojaan.

Toimialalla on vaikea saada lisätuloja. Museo Skogster kaupungin keskustassa muuttuu pääsymaksulliseksi. Aamu- ja iltapäivätoiminnan asiakasmaksuja korotetaan. Aimo-koulun asiakasmaksu nousee 10 eurolla.

Alvettulan koulun lakkautus säästäisi 46000 euroa

Viranhaltijat esittävät, että Hauhon Alvettulan koulun lakkauttamisesta ensi elokuun alussa käynnistetään selvitys. Lakkautus toisi säästöä muista kuin henkilöstömenoista 46 000 euroa.

Aiemmin tällä viikolla kerrottiin jo esityksestä lakkauttaa Alvettulan päiväkoti. Siitä saataisiin 23 000 euron säästö, kun toimimattomia tiloja ei tarvitsisi peruskorjata ja lapset siirtyisivät Hauhon kirkonkylän päiväkotiin.

Alvettulassa on nyt 21 niin sanottua rakenteellista hoitopaikkaa, mutta hoidossa voi olla kerrallaan 14 lasta.

Ahveniston päiväkodin ensi elokuuksi esitetyn lakkautuksen säästöksi kerrotaan nyt 114 000 euroa ja Vuorentaan päiväkodin lakkautuksen 65 000 euroa.

Lisää aiheesta: Kova esitys työryhmältä: Hämeenlinnan on lakkautettava säästösyistä useita päiväkoteja (9.9.2020)

”Haavoittuvimmassa asemassa olevilta ei säästetä”

Kerhotoiminnan palveluseteli lopetettaisiin ensi elokuussa, ja se säästäisi 70 000 euroa. Esiopetuksen ostot palvelusetelipäiväkodeilta vähenisivät 60 000 eurolla.

Vanajaveden opiston avustuksesta otetaan 25 000 euroa ja lukiokoulutuksen avustuksesta 60 000.

Sibelius-opiston avustus pienenee esityksessä 30 000 euroa, lasten kulttuurikeskus ARXin ja Aimo-koulun avustukset 20 000 euroa. Myös nuorisopalveluista otettaisiin 10 000 euroa.

Kirjastosta vähenisi yksi henkilötyövuosi, mikä säästää 42 000 euroa.

Sivistys- ja hyvinvointijohtaja Päivi Raukko sanoo, että säästää ei ole haluttu kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevilta lapsilta. Päinvastoin uusina vakansseina tulee kaksi erityisluokanopettajaa, neljä kouluohjaajaa ja viides etsivä nuorisotyöntekijä.

Isoin osa henkilöstösäästöistä jää yt-menettelyyn

Sivistys- ja hyvinvointitoimiala ei ole vielä saanut koko sille asetettua kolmen miljoonan euron säästötavoitettaan täyteen omasta toiminnastaan.

– Toistaiseksi kohdentamattomista henkilömenoista jää vielä karsittavaa 775 000 euroa, Päivi Raukko kertoo.

Henkilöstösäästöjä käsitellään kaupungin yhteistoimintamenettelyssä kuten muidenkin toimialojen henkilöstösäästöjä. Raukko ei pysty vielä avaamaan sitä, mihin työtehtäviin säästöt kohdistuisivat. Henkilöstömenojen osuus toimialan kuluista on 47 prosenttia.

Raukko korostaa, että säästöjen hakemisessa käytetään kaikki keinot. Mahdollisiin lomautuksiin hän ei ottanut kantaa, vaan muistutti että työkalupakissa on paljon muutakin, kuten kannustevapaita ja lomarahojen vaihtoa.

Joka tapauksessa ensi elokuusta alkaen on määrä vähentää toimialan henkilöstömenoja 175 000 eurolla. Päivi Raukko sanoo, että säästöt on jouduttu haalimaan myös hyvin pienistä puroista.

– Säästöjen etsinnässä periaatteina oli, että lapsimäärän vähentymisen vaikutukset pitää huomioida, uusia palveluja tai toimintoja ei voida esittää ja että uudet virat tai työtehtävät sallitaan vain erityisin perusteluin.

Poltinaholla nyt sijaitsevalle, suositulle pelitila Bunkkerille etsitään uusia tiloja. Tähän varaudutaan sivistys- ja hyvinvointitoimialan budjettiesityksessä. Arkistokuva: Esko Tuovinen

Järjestöjen avustukset pysyvät

Yhteensä noin neljännesmiljoona saadaan palveluneuvojan vakanssin puolikkaasta, päiväkotien ja koulujen aineista ja tarvikkeista, koulutus-, matka-, ja majoituskustannuksista sekä asiantuntijapalkkioista.

Erityistä huomiota vaativien lasten tapaan ei ole haluttu leikata kansalaistoiminnan tukemisesta. Järjestöavustukset ja minipilotit siis säilyvät entisellään.

Myös klassisen musiikin ostot Verkatehtaalta säilyvät entisellään. Kulttuuripäällikkö Niemisen mukaan klassisen musiikin puolella pyritään myös lisäämään paikallista tuotantoa. Erikseen hän mainitsi perjantain tiedotustilaisuudessa Hämeenlinnan kaupunginorkesterin ja Hauhon musiikkijuhlat esimerkkeinä.

Hyvää budjetti tarjoaa myös pelitila Bunkkerille. Sen uusien tilojen etsintään varataan  30 000 euroa.

Oppivelvollisuuden laajentamiseen varaudutaan 100 000 eurolla. Koulujen digistrategiaa jatketaan jakamalla henkilökohtaisia laitteita 4.- ja 7. -luokkalaisille 60 000 euron arvosta. Varhaiskasvatuksen asiakastietojärjestelmän uusimiseen menee 60 000 euroa.

Sivistyksen ja hyvinvoinnin talousarvioesityksessä on vain yksi uusi kouluinvestointi, Hykin uusi rakennus. Opetustoimenjohtaja Mika Mäkelän mukaan hallinto-oikeus on luvannut täksi syksyksi päätöksen purkuluvasta tehdystä valituksesta.
Sivistys- ja hyvinvointilautakunta käsittelee viranhaltijoiden budjettiesitystä ensi keskiviikkona, minkä jälkeen se menee kaupunginhallituksen käsittelyyn. HäSa
Uutiseen lisätty viranhaltijoiden kommentteja ja tietoja etenkin kulttuuri- ja liikuntatoimia koskevista säästöistä 11.9. kello 18:00.
Lisätty tieto liikuntahalliyhtiön hintojen maksiminostosta 16.9. kello 20:43.

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic