Kanta-Häme Hämeenlinna

Säästötalkoisiin tarttunut Päivi Raukko: Myllymäen ja Lammin kouluista sekä Sairion päiväkodista tarvitaan poliittista linjausta

Sivistys- ja hyvinvointijohtaja sanoo, että vaihtoehtoja päiväkodin lakkauttamiselle selvitetään. Lammin koulukeskuksen vaihtoehdoista on kallein se, jossa lukio on mukana. Myllymäen koulun uusi kuntotutkimus valmistuu toukokuuksi.
Hämeenlinnan sivistys- ja hyvinvointijohtaja Päivi Raukko on mukana yli puolentusinan säästökohteen selvityksissä. Arkistokuva: Pekka Rautiainen

Kaupungin talouden tasapainottamisohjelman kuumimpiin kohtiin kuuluvista kouluista ja päiväkodeista halutaan tässä kuussa poliittisten päättäjien linjanveto.

Selvitys itäisen kantakaupungin päiväkodeista – mukana Sairion päiväkodin mahdollinen lakkauttaminen – sekä Lammin kouluista ja koko kaupungin lukioista ovat sivistys- ja hyvinvointilautakunnan (sihy) iltakoulun käsittelyssä 18. helmikuuta.

Sihy käsittelee myös Myllymäen koulun selvitystä, vaikka sen määräaika on toukokuun lopulla. Muut selvitykset on tehtävä maaliskuun loppuun mennessä.

– Esittelemme päättäjille keräämäämme tietoa, ja sen pohjalta sitten keskustellaan. Nyt on tärkeää saada heiltä linjausta siitä, mihin suuntaan asioita halutaan viedä, sanoo sivistys- ja hyvinvointijohtaja Päivi Raukko.

Pian valmistuvat selvitykset voivat Raukon mukaan myös poikia jatkoselvityksiä.

Raukko on mukana hoitamassa valmisteluvastuuta melkein joka kolmannessa säästöohjelman 23 kohdasta. Hän otti viestikapulan sijaiseltaan Mika Mäkelältä vuodenvaihteessa palattuaan virkatehtäväänsä vakavan sairauden jälkeen.

Sairion päiväkoti vetää luonnonläheisyytensäkin vuoksi hoitolasten vanhempia. Sinne tuodaan lapsia myös kaupungin länsiosista. Arkistokuva: Rauno Lahti

Sairioon tuodaan lapsia myös länsipuolelta

Päiväkotiselvityksen laajentaminen tarkoittaa Raukon mukaan sitä, että valmistelijat laskevat millaiseksi päivähoidon kysyntä näyttää lähivuosina kehittyvän kaupungin itäosissa. Eli selvitetään lapsimäärän kehitys ja paljonko hoitopaikkoja tarvitaan.

Tuossa otetaan huomioon myös se, että toisin kuin perusopetus ei varhaiskasvatus ole aina lähipalvelua. Vanhemmat voivat valita lapsensa hoitopaikan, ja itäisen kantakaupungin päiväkoteihin tullaan osittain myös keskustasta ja jopa lännestä.

Kaupungin tilapalveluista on myös pyydetty lyhyt kuvaus päiväkotikiinteistöjen kunnosta ja tulevista korjaustarpeista.

Kaupunginhallituksen viime lokakuun päätöksessä säästöohjelmasta sanotaan, että päätös päiväkodin lakkauttamisesta tulee tehdä maaliskuun loppuun mennessä. Sihy-lautakunta kokoontuu kuitenkin jo 4. maaliskuuta ja sitä seuraava kokous on vasta huhtikuun puolivälissä.

– Ihan vielä ei ole johtopäätösten aika. Täytyy vielä keskustella lautakunnan kanssa siitä, minkä muotoisena se asiaa maaliskuussa käsittelee, Raukko sanoo.

Selvitetäänkö nyt myös vaihtoehtoja Sairion päiväkodin lakkauttamiselle?

– Kyllä selvitetään. Emme tarkastele pelkkää Sairion päiväkotia, vaan koko itäistä aluetta, Raukko vastaa. Hän ei vielä osaa sanoa, mitä nuo muut vaihtoehdot voisivat olla.

Maaliskuussa Sairion päiväkodista on tarkoitus järjestää asukkaille infotilaisuus.

Lammin Pasaapelin koulu on tyhjillään sisäilmaongelmien vuoksi. Kuva: Veli-Matti Virtanen

Päätös Lammin peruskouluista tarvitsee myös päätöksen lukiosta

Selvitys Lammin koulukeskusten keskittämisestä ja Lammin lukion kohtalosta kulkevat käsi kädessä. Lammin peruskoulujen tarveselvitys on menossa sihyyn maaliskuun alussa.

Tarveselvitys tarkoittaa alustavasti kuvattujen tilojen tarpeellisuuden perustelemista. Siinä myös verrataan eri vaihtoehtojen kelpoisuutta ja edullisuutta.

Jo nyt on selvää, että halvimmaksi tulisi kahden koulukeskuksen keskittäminen. Investointiesityksiä voidaan kuitenkin tehdä vasta kun on selvillä, jatkaako Lammin lukio vai ei.

– Lukioratkaisu vaikuttaa siihen, missä laajuudessa Lammilla peruskorjauksia tai uudisrakentamistas tehdään, Raukko sanoo.

Lammin kouluratkaisusta on neljä vaihtoehtoa

Kaupunginhallituksen saaman tilannepäivityksen mukaan Lammin koulujen teknis-taloudellisessa tarkastelussa on otettu kantaa neljään eri vaihtoehtoon kustannusvaikutuksineen. Ero vaihtoehtojen välillä on noin 3,6 miljoonaa euroa.

”Halvin vaihtoehto vaatii uusia järjestelyjä lukioratkaisuun”, sanotaan päivityksessä. Tarkoittaako tuo sitä, että halvin vaihtoehto on se, jossa lukiota ei Lammilla ole?

– Se tarkoittaa juuri sitä. Jos lukiokoulutus jää sinne, tarvitaan isommat tilat. Hakkalan koulu on ihan hyvässä kunnossa, eli uudisrakentamista tarvitaan vain osittain.

Laajin ja kallein uudisrakennusvaihtoehto on se, jossa on lukio mukana.

Lukioiden toimintoja selvittävä työryhmä on saanut muodostettua ”näkemyksen lukiokoulutuksen kustannuksiin vaikuttavista tekijöistä”.

Onko lukion pitäminen Lammilla ratkaisevasti kalliimpaa kuin muualla?

– En ota kantaa ennen kuin selvitys jätetään lautakunnalle. Yhteinen ryhmämme Tavastian kanssa muotoilee johtopäätökset, Raukko vastaa.

Työryhmä on selvittänyt koko Hämeenlinnan lukiokoulutuksen tuloja ja menoja ja oppilaskohtaisia kustannuksia kaikissa yksiköissä.

Myös Lammin koulu- ja lukiotilanteesta järjestetään yleisölle infotilaisuus. Se on sovittu Lammille 17. maaliskuuta. HäSa

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic