Kanta-Häme Hämeenlinna

Neuvottelut Terveystalon kanssa: Kaksi terveysasemaa voitaisiin keskittää Viipurintielle syys-lokakuussa

Hämeenlinnan kaupunki selvittää, voisivatko Idänpään ja Ojoisten terveysasemat siirtyä "Engelin taloon" nykyisiin työterveyshuollon tiloihin.
Selvitys Ojoisten ja Idänpään terveysasemien yhdistämisestä pääterveysasemaan valmistuu elokuussa. Arkistokuva: Marita Waenerberg

Idänpään ja Ojoisten terveysasemien yhdistäminen Viipurintien pääterveysasemaan onnistuu aikaisintaan tämän vuoden syys-lokakuussa.

Tämä ilmenee kesäkuussa päivitetystä raportista, jossa on seurattu Hämeenlinnan kaupungin talouden tasapainottamisohjelman toimenpiteiden toteutumista.

Selvitys kantakaupungin palveluverkon jatkosuunnittelusta esitellään asiasta lopulta päättäville poliitikoille webinaarissa eli verkkoseminaarissa elokuussa. Sosiaali- ja terveysjohtaja Jukka Lindbergin mukaan seminaari on tarkoitus järjestää myös kaupunkilaisille avoimena.

Viime lokakuussa käynnistettyyn tasapainotusohjelmaan on kirjattu, että pääterveysasemalle ”on tarkoituksenmukaista” osoittaa uudet tilat, kun uusi Assi-keskussairaala valmistuu ja sinne siirtyvät vuosikymmenen puolivälissä myös perusterveydenhuollon vuodeosastot.

Kaupungin heikentyneen taloustilanteen takia on kuitenkin jo aiemmin yhdistettävä kantakaupungin terveysasemia, ohjelmassa sanotaan.

Lindberg: Keskittämisen oltava oikeasti hyödyllistä

Kahden terveysaseman mahdollisista uusista tiloista on aloitettu neuvottelu Terveystalon kanssa.

Terveystalon työterveyshuolto on toiminut aivan Viipurintien kupeessa sijaitsevanssa keltaisessa, niin sanotussa A-talossa  sen jälkeen, kun yhtiö osti viime vuonna kaupungilta ja muilta kunnallispohjaisilta omistajilta Työsyke oy:n.

Sen selvittäminen on vielä kesken, onko terveysasemien keskittäminen lopulta taloudellisesti järkevää.

– Jos se on kaupungin kokonaistalouden näkökulmasta tarkoituksenmukaista, yhdistämiset toteutetaan. Mutta sen pitää olla oikeasti hyödyllistä, Jukka Lindberg sanoo.

– Ne ovat hyvin toimivia terveysasemia. Ei meillä ole toiminnallisesti syytä niitä siirtää.

Lindberg viittaa talouden lisäksi ”toiminnan haavoittuvuuteen”, eli henkilöstökysymyksiin, koska selvityksen kohteena olevat terveysasemat ovat pieniä.

Tilapalvelut mukana selvittämässä

Asemien siirtoa ovat selvittämässä myös kaupungin kiinteistöasiantuntijat. Kustannussäästöä voisi tulla, jos terveysasemat pärjäävät nykyistä vähemmillä neliöillä ja jos digitaalisten palvelujen kehittämisessä päästään aiempaa vauhdikkaammin eteenpäin keskitetyllä terveysasemalla.

Ajatuksena on myös, että jos kaupunki voisi luopua joistakin kiinteistöistä tai niiden osista, se voisi ainakin tavoitella myyntituottoa.

Ojoisten tilat ovat kaupungin, mutta Idänpäässä on yhteisomistusta Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan kanssa. Saman tontin rakennuksia käyttää myös Idänpään päiväkoti.

Tasapainotusohjelmaan kuuluu myös koko kaupungin varhaiskasvatuksen selvitys. Arvio lähivuosina tarvittavista päivähoitopaikoista ja päiväkodeista valmistuu syyskuuhun mennessä.

Sivistys- ja hyvinvointilautakunnan esityksessä ensi vuoden budjettikehykseksi mainitaan, että ”on arvioitu mahdollisuus luopua muutamista” päiväkodeista vuoteen 2024 mennessä. Alun perin lähdettiin selvittämään vain Sairion päiväkodin mahdollista lakkauttamista. HäSa

Päivän lehti

3.7.2020