Kanta-Häme

Saatava kannattavuutta

– Kaikki tietävät, että meidän on oltava nykyistä tuottavampia ja kannattavampia, SSAB:n toimitusjohtaja Martin Lindqvist sanoo.

Lindqvist ei tiedä, miksi teräsyhtiön Ruotsin työntekijät eivät sano olevansa huolestuneita, mutta Suomessa työntekijät sanovat.

– Kaikkien pitäisi olla enemmän tai vähemmän huolissaan, jos emme saavuttaisi tavoitteitamme. Minä en ole huolissani.

Toimitusjohtaja Lindqvist kiertää tällä viikolla yhtiön Suomen suuret tuotantolaitokset. Keskiviikkona hän tapasi henkilöstöä Helsingissä ja Raahessa. Torstaina hän oli Hämeenlinnassa.

SSAB:n ja Rautaruukin yhdistymisen tavoitteeksi on otettu 150 miljoonan euron säästöt, jotka syntyvät synergiasta. Yhtiöiden henkilöstön pitäisi vähentyä 900:lla. Vajaa puolet säästöistä pitäisi löytyä tuotannosta.

Konsernin suurin divisioona on SSAB Europe, jota johdetaan Hämeenlinnasta. Sen liikevoittoprosentti viime vuosineljännekseltä oli 1.

– Ehdottomasti SSAB Europessa on tehtävä jotakin. Sen liikevaihto oli yli 6 miljardia kruunua vuoden kolmannella neljänneksellä.

Yksi maailman…kannattavimmista

SSAB:n osakekurssi on laskenut koko syksyn pörssissä. Lindqvist myöntää, että kurssilasku ei ole mukava asia. Hänen mielestään on kuitenkin tärkeämpää, että pitkällä tähtäimellä yhtiön kannattavuus laitetaan kuntoon.

– SSAB tulee olemaan yksi maailman kannattavimmista teräsyhtiöistä, hän vakuuttaa.

Talouslehdet ovat kertoneet, että sijoittajat pettyivät syksyllä SSAB:n antamaan tietoon synergiaetujen saamisesta. He odottivat enemmän tai nopeammin.

– Minua eivät ole omistajat painostaneet. Markkina on vaikea.

SSAB:n terästehtaat toimivat alhaisella kapasiteetillä. Rautaruukin tehostamisohjelmien tavoitteena oli kannattava tuotanto, vaikka 80 prosenttia kapasiteetista on käytössä. Tiettävästä Hämeenlinnan tehdas toimii edelleenkin tällä käyttöasteella.

– Ruotsin tuotantoa toimii Suomen laitoksia pienemmällä käyttöasteella. Euroopan teollisuudella vähemmän kuin 80 prosenttia, jopa vain 30 prosenttia, kapasiteetista on käytössä.

Lindqvist muistuttaa, että menneenä vuonna pienelläkin käyttöasteella pystyttiin tekemään tulosta. Hän tähtää kuitenkin hyviin vuosiin.

– Kun markkinat elpyvät, olemme valmiita käyttämään sen hyväksi. (HäSa)