Kanta-Häme

Säätiö remontoi Ronnia pikkuhiljaa

Ronnin entisen hoitolaitoksen röntgenhuoneen lattialla on maalarinteipillä merkitty paikka, johon tulee ikonostaasi sitten, kun tilan remontti pieneksi kirkkosaliksi on edistynyt.

On ilmeistä, että huoneen remonttiin kuluu vielä vuosia, sillä pelkästään yhden seinän maalaaminen vei vuoden. Nopea yhteenlasku tuo tulokseksi vielä kolmen vuoden työn, sillä Athos-säätiön toimintakeskuksessa on vasta aloitettu toisen seinän maalaaminen.

– Täällä eletään päivä kerrallaan. Töitä on paljon, sillä keskuksessa asuu vain kymmenen ihmistä. Kaiken taustalla on kuitenkin haave ortodoksisen luostarin avaamisesta Lammilla,Kaikkien Athosvuoren Pyhien Perintösäätiön hallituksen varapuheenjohtaja Heikki Alex Saulamo kertoo.

Varsinaisen kirkon puuttumisen lisäksi Athos-säätiön arkea hankaloittaa myös se, ettei säätiöllä ole omaa pappia. Jumalanpalveluksia Ronnissa on kyllä päivittäin, mutta liturgiapalveluksia voidaan pitää vain harvoin. Alueen ortodoksit haluaisivat kuitenkin osallistua ehtoolliseen nykyistä paljon useammin.

Tällä hetkellä kirkon virkaa toimittaa hoitolaitoksen hallintorakennuksen aula. Aulan takaosa on peitetty vanerilevyillä.

– Meillä on paljon haasteita edessä, mutta olemme saaneet kolmessa vuodessa yllättävän paljon aikaiseksi. Meidän on kuitenkin korjaustöiden lisäksi pyöritettävä myös esimerkiksi näyttelyitä ja kauppoja, Saulamo korostaa.

Athos-säätiön toimintakeskuksen arki yrittää noudattaa Heikki Alex Saulamon mukaan mahdollisimman paljon luostarielämän sääntöjä. Omat palvelukset pidetään aamuin illoin ja asukkaat syövät yhdessä.

Välillä pärisevä kännykkä tai elämöivä sähköposti kuitenkin muistuttavat, että arki on aivan kulman takana.

– Tärkeintä on kuitenkin elämän sisältö, eivätkä rakennukset, Saulamo pohtii.

Ortodoksiyhteisö osti kehitysvammaisten entisen hoitolaitoksen kolme vuotta sitten. Kaupan jälkeen säätiöllä on yli 20 rakennusta 70 hehtaarin alueella. Töitä riittää pitkälle tulevaisuuteen, sillä niitä tehdään vaivihkaa talkootöinä.

Ronnin tulevaisuudesta ei ole varmuutta. Jo kolme vuoden ajan Ronniin on etsitty yrittäjää pyörittämään vanhusten palvelutaloa, mutta halukasta ei ole vielä löytynyt. Pikkuhiljaa Athos-säätiö on kuitenkin kotiutunut Lammille.

Sunnuntaina säätiö piti palvelukeskuksessa avoimet ovet Lammi-viikon alkajaisiksi. Kiinnostusta riitti tuttuun tapaan.

– Pidämme avoimia ovia hieman ennen pääsiäistä ja joulua sekä kesällä. Kävijöitä riittää aina mukavasti. Tavallisesti tällaisissa uskonnollisissa paikoissa tahtoo olla kynnys korkealla, mutta Ronnissa se on onneksi onnistuttu madaltamaan, Saulamo sanoo.