Kanta-Häme

Säätiölle onnitteluja keuhkojen täydeltä

Harva 30-vuotisjuhliaan viettävä säätiö saa kuulla onnittelulauluna Tuomari Nurmion Lasten mehuhetken.

Lari Turtiainen ja Simo Kymäläinen esittivät kappaleen Hämeenlinnan Erityisasuntosäätiölle. Säätiö vietti eilen syntymäpäiviä kaikissa yksiköissään.

Turtiainen ja Kymäläinen tutustuivat palveluasumisyksikkö Länsituulessa. Siellä he myös keksivät perustaa kauhurock-yhtyeen nimeltä Dream of Death.

Treenikämppänä toimii Turtiaisen asunto.

– Lari sanoittaa, Simo säveltää, ja sovitukset tehdään yhdessä, miehet selventävät bändin työnjakoa.

Bänditoiminta on yksi esimerkki asukkaiden kuntouttamisesta.

Länsituuli tarjoaa mielenterveyskuntoutujille kuntouttavaa palveluasumista. Valtaosa Länsituulen asukkaista on parikymppisiä miehiä.

Palveluesimies Irmeli Toivanen kertoo, että Länsituulen toimintakulttuuri on muuttunut tällä vuosikymmenellä. Ennen yksikköön tultiin loppuelämäksi, mutta nykyään toiminta on kuntouttavaa.

– Tämä ei ole hoivayksikkö, vaan haluamme mahdollistaa monenlaista tekemistä ja antaa tukea arjessa pärjäämiseen.

Länsituulen ruokalassa on esimerkiksi seinäkalenteri, josta jokainen asukas näkee päivittäiset vastuutyönsä. Maanantaisin yksikössä on yhteisöpäivä, jolloin asukkaat kehittävät yhdessä toimintaa.

Erityisasuntosäätiö tarjoaa palveluita mielenterveyskuntoutujien lisäksi esimerkiksi ikäihmisille ja kehitysvammaisille.

Säätiön toiminnanjohtaja Virpi Kesti kertoo, että säätiön 30-vuotisen taipaleen aikana asuminen on muuttunut yksilöllisemmäksi. Esimerkiksi vanhusten laitosmaisesta asumisesta on pyritty eroon.

– Jokaisella on omanlaisensa elämänrytminsä ja kiinnostuksen kohteensa, eikä asukkaita esimerkiksi enää herätetä tietyllä kellonlyömällä.

Säätiö tarjoaa palveluitaan myös asiakkaiden koteihin.

Kotona annettavat palvelut lisääntyvät Kestin arvion mukaan tulevina vuosina kaikkien asiakasryhmien keskuudessa. Kotona annetaan tukea arkielämän asioihin, kuten kotiaskareisiin ja asiointiin.

Kesti huomauttaa, että yksilöllisten tarpeiden tunnistaminen edellyttää hoitajalta ammattitaitoa. Esimerkiksi vaikeavammaiset asukkaat eivät pysty ilmaisemaan itseään suullisesti.

– Silloin hoitajan pitää osata tulkita, mikä on asukkaalle mieleen.

Erityisasuntosäätiössä työskentelevät lähihoitajat kiertävät eri yksiköissä. Vaikka hoitaja olisi erikoistunut esimerkiksi vanhustyöhön, hän pääsee työskentelemään myös esimerkiksi mielenterveyskuntoutujien ja kehitysvammaisten kanssa.

Länsituulen asukkaiden juhlan karaoke vetää väkeä tasaiseen tahtiin.

Karaokea isännöivä Aapo Koskinen huomauttaa, että laulu ja tanssi ovat hyviä terapiamuotoja. Hän on itsekin harrastanut tanssia 15 vuotta.

Koskinen kävi aiemmin Länsituulessa intervallihoidossa. Hän pohtii, että yksikössä vallitsee suvaitsevainen ilmapiiri.

– Täällä jokainen saa puhua tai olla puhumatta, laulaa tai olla laulamatta, ihan oman halun mukaan.

Viime vuonna teetetyssä Hämeenlinnan vammais-, mielenterveys- ja päihdekuntoutujien asiakastyytyväisyyskyselyssä Eritysasuntosäätiön yksiköt sijoittuivat keskiarvoon tai sen alle.

Kesti kertoo, että esimerkiksi ikäihmiset olivat toivoneet enemmän ulkoilumahdollisuuksia ja muuta toimintaa arkeen. Kyselyssä esiin nousseita kehittämisideoita on toteutettu vuoden aikana. HÄSA