Kanta-Häme

Säävarmaa sähköverkkoa Turenkiin

Sähköverkkoyhtiö Elenia uudistaa sähköverkkoa Turengissa nykyistä säävarmemmaksi. Ilmajohdot korvataan maakaapelilla muun muassa Kiipulantien varressa, Pyhämäessä sekä Paturin alueella.

– Aloitimme työt tammikuussa, ja uusi verkko otetaan käyttöön kesällä, kertoo urakoitsijan eli Empower PN oy:n yksikönpäällikkö Matti Haikka.

Ilmajohtojen lisäksi uusitaan myös muuntamot. Verkkoon tulee kolmetoista puistomuuntamoa aiempien pylväsmuuntamoiden tilalle.

Muutostyön syynä on sähkönjakelun varmuus. Nykyiset ilmajohdot ovat herkkiä esimerkiksi myrskyjen vaikutuksille. Kun sähköjohto kulkee maan alla, häiriöt sähkönjakelussa vähenevät selvästi.

Sähköverkon uudistukseen luvataan varmentavan yli 2 500 turenkilaistalouden sähkönsaantia. Elenia investoi tähän parannustyöhön reilut 1,1 miljoonaa euroa.

Maakaapelia lasketaan maahan yhteensä lähes 30 kilometriä. Suurin osa työstä koskee Janakkalan sähköasemalta lähteviä maakaapeleita. Pieni kaapelointityö tehdään lisäksi Turengin sähköasemalta käsin.

– Talvella aloitimme työt maaseudulta, ja nyt olemme Liinalammin kohdalla. Tästä jatkamme kohti Seppälän aluetta, Haikka sanoo.

Janakkalan sähköasema sijaitsee radan varressa Turengin taajaman eteläpuolella, suurin piirtein Turengin ja Leppäkosken puolivälissä. Sieltä lähtee kaksi kaapelia eri reittejä pitkin kohti Kiipulantietä.

Kiipulantien varressa kaapelit kulkevat vähän matkaa samassa ojassa, mutta sitten toinen lähtee kohti Seppälää ja Paturin aluetta ja toinen kulkee Kuumolantien varressa kohti Pyhämäkeä ja Liinalammia ja päättyy lopulta Suokulman alueen reunalle.

Turengin sähköasemalta maakaapelia vedetään Seo-huoltamon kulmilta ammattikoululle päin. Tätä työtä ei ole vielä aloitettu.

Työtä ei ole tehty aivan järjestyksessä, vaan varsinkin talvella kaivettiin siellä, missä se oli roudan takia mahdollista. Kaapeli viedään 70 senttimetrin syvyyteen.

Kulunut talvi haittasi vain vähän kaapelointityötä.

– Vain yhtenä päivänä työ olivat seis sään takia, Haikka sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

9.4.2020