Kanta-Häme

Saavatko koirat oleskella Idänpään uimarannalla?

Hämeen Sanomien lukija otti yhteyttä toimitukseen, sillä hän ihmettelee Idänpään uimarannalla Katisissa jatkuvasti kesällä ja talvella lenkkeilytettäviä koiria. Uimarannan läheisyydessä asuva lukija kiinnitti huomiota siihen, että rannalle mennessä ei ole koirien kieltokylttiä tien alussa.

Onko niin, että uimaranta on koirien lenkkeilyaluetta, ulkoliikuntamestari Jukka Kuvaja Linnan Infrasta?

– Mikään uimaranta ei ole koirien lenkkeilyaluetta. Kyllä Idänpään uimarannalla on kieltokyltti koirille. Jos kyltti katoaa joltakin paikalta, uusi kyltti viedään kyllä heti. Järjestyslain 14. pykälä kieltää koirien tuomisen yleiselle uimarannalle.

Miten tilannetta voidaan valvoa?

– Me emme pysty kaupungin puolesta valvomaan yksityisten ihmisten tekemisiä. Jos koira uimarannalla aiheuttaa ongelmia, on poliisin hommia puuttua asiaan.

Missä koiria sitten voi uittaa?

– Etenkin tällaisena hellekesänä ymmärrän hyvin, että koiriakin pitää uittaa. Lyhyesti sääntö on se, että ylläpidetyillä yleisillä uimarannoilla koiria ei saa uittaa. Varsinaisia koirien uimapaikkoja kaupungilta löytyy neljä. Vanajaveden rannalla niistä on kaksi: toinen Citymarketin ja Virvelinrannan puolessavälissä, ja toinen rantareitin varrella Varikonniemessä. Alajärvellä uimarannan veressä veneiden laskupaikalla on yksi paikka. Virallinen koirien uimapaikka on myös Katumajärvellä Idänpäässä, yleisestä uimarannasta parisataa metriä pohjoiseen.

– Niiden lisäksi kaikilla sellaisilla paikoilla, jotka eivät ole yleisiä uimarantoja saa uittaa koiria. Esimerkiksi Ahveniston järven uimaranta-alueen pohjoispuolella on alue, jossa koirien uittamista ei voida kieltää. Myöskään vesialuetta ei voida pitää yleisenä uimaranta, eli jos joku vie veneen keskelle järveä, ja päästää koiran veneestä uimaan, se on sallittua. (HäSa).

Menot